USA: Masinile vor consuma mai putin

0
420

Pentru prima data, Statele Unite vor impune, pe scara nationala, norme stricte pentru diminuarea emisiilor de gaz cu efect de sera.

Statele Unite „conduc” la mare viteza in ceea ce priveste emisiile de gaz carbonic si consumul de carburant. Barack Obama a anuntat deja norme mai stricte care vor fi, pentru prima data, valabile in toate statele. Ele vor fi aplicate incepand cu anul 2012, cu patru ani mai devreme decat ceea ce a fost prevazut in legea energiei din 2007, ale carei dispozitii reglementare n-au fost niciodata, orice s-ar spune, puse in aplicare.
masina eco
Obiectivul este acela de a diminua consumul mediu autorizat pentru vehiculele noi, incepand de acum si pana in 2016, la 15,44 km/l, in loc de 10,6km/l pentru cele mai recente modele aparute in 2009. Astfel, consumul mediu al vehiculelor ar trece de la 11,5 la 16,6 km/l, si al pick-up-urilor(*) de la 9,8 la 12,7 km/l. Cu acest plan, Washington spera ca in 5 ani sa diminueze cu 30% emisiile de gaz cu efect de sera, economisand astfel 1,8 miliarde de baril de petrol. Un responsabil de la Casa Alba sustine ca asta inseamna sa se scoata din circulatie 177 milioane de masini sau sa se inchida 197 de centrale producatoare de carbon.

Administratia Obama face public planul intr-un moment in care alegerile democrate intentioneaza sa adopte prin Congres o noua legislatie impotriva reincalzirii climatice. Aceasta initiativa trebuie, in acelasi timp, sa permita armonizarea unui patchwork al reglementarilor si sa puna sfarsit lungii batalii juridice dusa de industria automobila impotriva normelor impuse de California pentru limitarea severa a emisiilor. De fapt, acest stat a votat in 2002 o lege care impune constructorilor sa reduca cu 30%, pana in 2016, emisiile poluante ale vehiculelor pentru a reveni la un nivel comparabil cu cel din 1990. Acest plan a beneficiat de un larg consens intre guvernele Statelor, militantii pentru apararea mediului inconjurator si constructorii de masini.

In pofida faptului ca, in prezent, criza „scutura” industria automobila americana, noul director general de la GM(General Motors), Fritz Henderson, a venit in sprijinul dorintei de a armoniza normele intrate in vigoare. De asemenea, „De mult timp, Chrysler s-a transformat in sustinatorul aprig al apropierii nationale a economiilor esentiale.”

Aceste noi standarde ar trebui sa coste in jur de 1300 de dolari pe vehicul.

(*) Vehicul utilitar usor, compus dintr-o cabina (cu unul sau doua randuri de scaune) pentru pasageri si o platforma descoperita, in spate, pentru transport marfa. – Din engl. pick-up.

Sursa: LeFigaro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.