Australia amana planul pentru diminuarea emisiilor

  0
  346

  Guvernul australian a amanat cu un an planurile pentru implementarea unei scheme a schimburilor de certificate pentru emisii (ETS), din cauza climatului economic nefavorabil.
  Kevin Rudd
  In incercarea de a crea sprijinul politic necesar pentru a putea pune in aplicare schema, premierul Kevin Rudd a declarat ca planurile au fost amanate pana la mijlocul lui 2011, insa doreste sa supuna legile la vot in Parlament inca din acest an.

  Proiectul ETS a fost criticat de grupurile industriale pe motiv ca va ridica rata somajului, dar si de activistii pentru mediu, din cauza ca tintele nu sunt destul de ambitioase.

  „Va incepe mai greu din cauza crizei economice, dar se va termina in forta, in vederea reducerii emisiilor de gaze… credem ca asta face ca balanta sa fie in favoarea noastra”, a declarat Rudd pentru Reuters.

  Noul plan include mai multe concesii pe termen scurt pentru industria din Australia, una dintre cele mai poluante capitale din lume – reducerea emisiilor cu 5 pana la 15% fata de nivelul din anul 2000, fixarea unui pret fix pentru tona de emisii de carbon, la 7,36 dolari, etc.

  Cu toate acestea, senatorul Christine Milne a declarat ca intarzierea aplicarii schemei este „nechibzuita”, in timp ce liderul de partid Bob Brown a declansat o campanie impotriva cerintelor lui Rudd, care va candida la alegerile de anul viitor.

  Senatorul independent Nick Xenophon, ce detine unul din cele doua voturi cheie care pot asigura victoria planului, a respins ideea lui Rudd.

  „Schema guvernamentala este fisurata. Modelul lor nu este flexibil, iar schimbarile anuntate sunt doar de fatada”, a comentat Xenophon.

  Rudd trece printr-o perioada dificila intrucat conservatorii si oamenii de afaceri incearca sa-l convinga sa nu intreprinda anumite masuri ce ar putea afecta discutiile din decembrie, de la Copenhaga, cand oficialii din intreaga lume vor incerca sa realizeze un nou protocol privind schimbarile climatice, pentru a-l inlocui pe cel de la Kyoto.

  Majoritatea companiilor ce activeaza in domeniul industriei s-au plans ca planul ce ar fi trebuit sa fie pus in aplicare pe data de 1 iulie 2010 va ingreuna redresarea dupa recesiune, datorita careia exista posibilitatea ca anul viitor in Australia sa existe 1 milion de someri.

  Australia are cea mai mare rata de emisii pe cap de locuitor dintre tarile dezvoltate, iar carbunele este principalul sau produs de export, de aceea numeroase persoane care au afaceri in acest domeniu au declarat ca anuntul privind amanarea schemei este binevenit.

  „Sunt putin surprins, dar presupun ca lucrurile devin mai bune pe masura ce sunt rezolvate. Cel mai rau este ca nu stii ce va urma sa se intample”, a declarat Gary Cox, vicepresedinte Newedge.

  Sursa: Intact News

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.