Cladiri Verzi: Calitatea Mediului Interior

Cladiri Verzi: Calitatea Mediului Interior simondale.net

Noi nu mostenim acest pamant de la stramosii nostri; il imprumutam de la copiii nostri. (proverb amerindian)

de Elena Rastei, Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC)

Oamenii vietuiesc aproximativ 90% din timpul lor in interiorul cladirilor, in birouri, in sali de clasa, spatii comerciale, locuinte, astfel calitatea aerului din interiorul cladirilor este un factor esential, care influenteaza sanatatea, productivitatea si siguranta ocupantilor.

Cladirile sustenabile sau cladirile „verzi” sunt cladiri performante, cu un inalt grad de eficienta energetica, proiectate in asa fel incat sa conserve apa si energia, sa foloseasca spatiul, materialele si resursele in mod eficient, sa reduca la minim reziduurile din construirea lor si sa creeze un spatiu interior sanatos. Astfel, o cladire sustenabila este o structura conceputa, construita, renovata, operata si refolosita intr-o maniera ecologica si cu folosirea eficienta a resurselor.

Beneficiile pentru ocupant, includ costuri mici in mentenanta si operare pe durata de viata a cladirii,  sanatate si productivitate, calitate foarte buna a mediului interior, diminuarea emisiilor de gaze cu efect de sera prin folosirea unor materiale cu amprenta de carbon redusa si prin performanta energetica ridicata; cladirile verzi se vand/se inchiriaza mai repede decat cele conventionale.

Conceptul de constructie sustenabila incorporeaza si integreaza o varietate de strategii in timpul proiectarii, constructiei si operarii cladirii, astfel utilizarea de materiale de constructie si produse ecologice reprezinta o strategie fundamentala in proiectarea unei cladiri.

Integrarea materialelor sustenabile in proiecte de constructii poate ajuta la reducerea impactului asupra mediului asociat cu extractia, transportul, prelucrarea, fabricarea, instalarea, reutilizarea, reciclarea si eliminarea materialelor rezultate din industria constructiilor. In acest context, utilizarea materialelor de constructie si a produselor ecologice promoveaza conservarea resurselor neregenerabile diminuate considerabil la nivel global.

Materialele de constructii sustenabile ofera beneficii specifice atat pentru ocupantii cat si pentru proprietarii cladirii. Dintre acestea mentionam:

● Reducerea costurilor de intretinere pe durata de viata a cladirii.

● Costuri reduse de mentenanta pe toata durata de viata a constructiei.

● Conservarea energiei.

● Imbunatatirea sanatatii si productivitatii ocupantilor.

● Scaderea costurilor legate de schimbarea configuratiei spatiului locuit.

● Flexibilitate in design.

In concluzie, calitatea aerului din interiorul cladirii este imbunatatita prin utilizarea materialelor care indeplinesc urmatoarele conditii: materiale care nu emit substante cancerigene, substante toxice pentru sistemul reproducator sau iritante, dovedit de catre producator prin teste adecvate; materiale cu emisii minime de compusi organici volatili (COV); produse si sisteme care rezista la umezeala si inhiba dezvoltarea de contaminanti biologici in cladiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *