Controversa asupra exploatarii gazelor de sist a izbucnit din nou, dupa publicarea, la 8 septembrie, a trei studii realizate la cererea Comisiei Europene, despre impactul acestor gaze asupra mediului inconjurator, ca si asupra sanatatii, climei si pietei energetice, releva portalul Europolitics. Efectele cumulative ale gazelor de sist reprezinta riscuri majore asupra apei, aerului si solului. Productia de electricitate din gazele de sist genereaza cu circa 2-3% mai multe emisii de gaze de sera decat electricitatea produsa din gaze natural.
Parlamentul European urmeaza sa dezbata, in octombrie, un alt raport controversat al parlamentarului conservator polonez Boguslav Sonik, referitor la impactul asupra mediului a exploatarii gazelor de sist. Raportul lui Sonik pledaza pentru exploatararea acestor resurse neconventionale.
Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a declarat, la inceputul acestui an, ca actuala legislatie europena este suficienta pentru a acoperi exploatarea gazelor de sist, recunoscand, in acelasi timp, ca ar fi necesare unele modificari, odata ce productia in acest domeniu va incepe, pentru protejarea mediului.
Potrivit primului studiu, sunt necesare numeroase schimbari ale textelor legislatiei. Studiul, care analizeaza impactul asupra mediului si asupra tehnicilor de fracturare hidraulica (folosite pentru eliberarea gazelor din rocile de sist), concluzioneaza ca opt legi ale acquis-ului comunitar, legate de mediul inconjurator, ar trebui revizute.
Acestea sunt directivele referitoare la evaluarea impactului asupra mediului, reziduurile, responsabilitatea, deseurile miniere, emisiile industriale, zgomotul, calitatea aerului,si, mai presus de toate, calitatea apei.
Exploatarea va necesita forarea multor puturi, care vor afecta calitatea apei, asacum se intampla, de pilda, cu campul de gaze de sist din Barnett, Texas, care are deja 15.000 de puturi sapate. Pentru ca SUA este singura tara care are o experienta deja de 10 ani in exploatarea acestor resurse, rapoartele se refera la multe date de acolo.
Autorul celui de-al doilea raport subliniaza ca productia de electricitate din gazele de sist genereaza cu circa 2-3% mai multe emisii de gaze de sera decat electricitatea produsa din gaze naturale. Estimarile nu sunt valabile daca sunt importate acele gaze naturale, acesta fiind cazul pentru 60% din gazele folosite in statele din UE.
Ministrul polonez pentru Finante, Mikolaj Budzanowski, a reactionat imediat si a criticat aceste rapoarte, care ar crea premise false. Multi experti sunt sceptici in ceea ce priveste rezultatele acestor studii, scrie presa poloneza, precizand ca acestea sunt bazate pe o cooperare recenta intre o companie britanica, AEA Technology, si gigantul rusesc Gazprom.
Polonia este prima tara UE, urmata de Marea Britanie, Danemarca si Lituania, care a anuntat ferm ca doreste sa inceapa exploatarea gazelor de sist. Aceasta decizie ii va permite, sustine guvernul de la Varsovia, sa nu mai fie complet dependenta de gazul importat de la Gazprom.