Ce trebuie sa stim despre Conferinta de la Copenhaga

Incepand de luni, toata lumea va fi atenta la ce se intampla la Copenhaga, in Danemarca, unde liderii mondiali se vor intalni in cadrul unui conferinte a Natiunilor Unite cu privire la schimbarile climatice. Scopul lor este simplu: construirea unui nou plan de combatere a incalzirii globale.summit Copenhaga

Peste 85 de sefi de stat sunt asteptati la Copenhaga, in cadrul celui mai important summit de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cu alte cuvinte dezbaterile si concluziile ar putea fi confuze.

„De ce avem nevoie de un acord climatic”

Majoritatea oameniilor de stiinta sunt de acord ca in ultimul secol temperatura medie globala a crescut cu circa 0,7 grade Celsius. IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) spune ca exista 90% sanse ca emisiile de gaze de sera sa fie produse de civilizatia umana.

Expertii IPCC spun ca schimbarile climatice recente si manifestarile extreme ale vremii din ultima vreme arata ca exista o interval foarte scurt de timp in care putem actiona.

Ce este COP15?

COP15 este un acronim de la 15th Conference of Countries. COP15 este si a cincea intalnirea a tarilor care au semnat protocolul de la Kyoto.

Protocolul de la Kyoto este un acord obligatoriu pentru semnatari, propus in 1997, in care acestia se angajeaza sa reduca emisiile de gaze de sera cu un procent de 5% fata de nivelul din 1990, pana in 2012.

Tratatul climatic de la Kyoto a fost ratificat, in 2005, de catre 185 de tari, dar nu si de catre Statele Unite.

Care sunt telurile Conferintei de la Copenhaga?

IPCC al Natiunilor Unite urmareste stabilizarea concentratiilor atmosferice de gaze de sera la un nivel care sa nu fie daunator pentru climat.

Desi exista inca dezbateri intense cu privire la ce este „daunator”, concentratia de gaze de sera in timpul revolutiei industriale a fost de 278 de parti la milion, fata de 381 cat este astazi.

Pana in 2050, UNFCC spera sa reduca gazele de sera la jumatate, fata de nivelul inregistrat in anul 2000.

Conferinta de la Copenhaga are patru teluri importante:

1.Acordul trebuie sa fie foarte precis cu cat vor limita emisiile tarile puternic industrializate, precum Statele Unite si Japonia.
2.Sa determine in ce masura, tari in curs de dezvoltare precum China, India si Brazilia isi pot limita emisiile fara a-si limita cresterea economica.
3.Explorarea optiunilor pentru o finantarea stabila si de lunga durata din partea tarilor dezvoltate care pot ajuta la reducerea gazelor de sera.
4.Identificare unor masuri de asigurare tarilor in curs de dezvoltare ca sunt tratate in mod egal, ca parteneri.

Care este rolul Statelor Unite?

Multi lideri au sperat ca Statele Unite (pe locul doi la emisii de dioxid de carbon pe persoana, dupa Australia) vor veni la Copenhaga cu o legislatie a protectiei mediului deja adoptata in tara. Desi un pachete de legi a trecut de comisiile Senatului American, un vot va fi dat cel mai devreme in primavara lui 2010. Un raspuns pozitiv al Statelor Unite ar atrage dupa sine majoritatea tarilor din Occident.

Cat va costa?

Banca Mondiala estimeaza ca tarile dezvoltate vor avea nevoie de 400 de miliarde de dolari pe an pentru oprirea schimbarilor climatice si aproape 100 de miliarde de dolare pe an pentru masuri anuale, cum ar fi relocarea refugiatilor din cauze climatice.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *