Norvegia anunta reducerea emisiilor cu 40% pana in 2012

0
415

Pryus ToyotaIn cadrul dezbaterilor despre mediu ale UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change) desfasurate anul acesta in octombrie la Bankok, Tailanda, Norvegia si-a anuntat angajamentul de a-si reduce emisia de gaze de sera cu 40% pana in 2012, raportat la nivelul din 1990.

Aceasta promisiune referitoare la reducerea emisiilor a devenit acum cel mai important angajament anuntat de o tara industrializata, detronand fostul lider, Uniunea Europeana, care pana in momentul de fata a promis o reducere de doar 20% pana in 2020.
Site-ul Adopt A Negotiator afirma ca aceasta este „o zi mare” in discutiile legate de clima si lauda Norvegia pentru angajamentul fata un tel care este „aproape de ceea ce stiinta ne cere”, adica reducerea de la 390 ppm CO2 la valoarea general acceptata de 350 ppm. (ppm = parti per milion)
O lege mult-asteptata in Norvegia, care va contribui cu siguranta la atingerea telului impus, este interzicerea masinilor care circula exclusiv pe benzina dupa 2015. Conform propunerilor ministrului de finante, Kristin Halvorsen, masinile nou cumparate dupa 2015, ce folosesc doar benzina ca sursa de energie, vor fi considerate ilegale. Legea nu va afecta masinile vechi sau pe cele hibride, care folosesc partial benzina.
Propunerea a intampinat deja rezistenta in Norvegia, unde scepticii afirma ca aceasta lege va submina economia tarii (Norvegia este al saselea exportator de petrol pe plan mondial). Acesta nu pare plauzibil, dupa cum afirma insusi ministrul, deoarece la nivelul mondial dependenta de petrol si benzina va continua.
Un alt avantaj al propunerii este stimularea industriei auto in gasirea si adoptarea unor solutii ecologice cat mai rapid.

Sursa: http://www.green-blog.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.