Interviu cu Aurel Gunoier, un cos de gunoi vorbitor de culoare gri

richard rubish
Interviu cu Aurel Gunoier, un cos de gunoi vorbitor de culoare gri

Aurel Gunoier, un cos de gunoi vorbitor de culoare gri, este noul membru al campaniei Generation Awake a Comisiei Europene. El s-a alaturat echipei la inceputul anului 2014. Alaturi de Manole Maniacul cu Apa, Irina Impulsiva, Robert Rutina si Grigore Grasutul, Aurel Gunoier este preocupat de eficientizarea resurselor Europei. Motto-ul lui este „Transforma gunoiul intr-o resursa”.  In cadrul acestui interviu, va facem cunostinta cu Aurel Gunoier, aflam mai multe despre misiunea lui si despre campanie si primim cateva sfaturi legate de ceea ce putem face fiecare dintre noi pentru a-i sprijini munca.

 

Intrebare:  Aurel Gunoier, am auzit ca inainte de a te alatura echipei Generation Awake viata ta era destul de nefericita, asa este?

AG: Ei bine, intr-adevar! O vreme chiar am trait pe strazi. Eram un gunoi cu „g” mic si nimeni nu-mi acorda nici cea mai mica atentie. Apoi insa i-am intalnit pe Awakeners! M-au repus pe picioare, m-au ajutat sa vad ca am valori interioare. Mi-au aratat ca sunt o resursa si chiar una valoroasa!

Intrebare: Ce intelegi prin valori interioare?

AG: Ai fi uimit sa vezi ce lucruri arunca oamenii. Haine in perfecta stare, pe care insa nu le poarta niciodata, mancare care nu ar fi ajuns nicicand pe masa, obiecte pe care nu se obosesc sa le repare, orice, iar eu trebuie sa accept asta! Vreau ca oamenii sa devina mai intelepti. Mai intelepti si mai constienti! Da-le cuiva care le vrea sau inventeaza-le o alta intrebuintare! Daca un obiect e inca bun, nu-l arunca pur si simplu la gunoi!

Intrebare: Cu siguranta unele lucruri trebuie sa ajunga la gunoi, nu-i asa?

AG: Pentru inceput, arunca-le in cosul potrivit. Sticla, metal, hartie, plastic – nu pot digera asa ceva. Reciclati, oameni buni, pastrati lucrurile in miscare! Este un gand minunat, iar o conserva de aluminiu este aproape nemuritoare – continua sa revina sub alta forma, cu conditia sa nu intrerupeti ciclul!

Intrebare: Insa chiar conteaza?

AG: Metale, minerale, lemn si plastic – toate sunt gunoaie acum, insa costa enorm sa le extragi, sa le cultivi sau sa le produci si sunt inca valoroase. Dar la nivelul la care folosim resursele planetei, in curand acestea nu vor mai fi suficiente.

Intrebare: Stai putin, acum ma faci pe mine sa ma ingrijorez. Vorbesti serios?

AG: Da, este o treaba serioasa. Cu totii avem nevoie de resurse naturale. Iar cu o populatie planetara in crestere si cu o cerere tot mai mare de resurse finite, este necesar sa ne organizam mai bine. Trebuie sa ne schimbam modul de a gestiona deseurile sau de a fabrica noi produse, precum si tiparele de cumparaturi. Trebuie sa ne trezim! Fara indoiala, ingeniozitatea umana se va ocupa de toate celelalte aspecte.

Intrebare: Continua.

AG: Priveste lucrurile astfel: gunoiul unei persoane este materie prima pentru alta persoana. Nu trebuie decat sa facem in asa fel incat aceasta sa devina o realitate. Vezi, in prezent functionam in mod linear – extragem, producem, folosim si aruncam. La mine ajung toate si, crede-ma, poluarea este o treaba nasoala. Avem nevoie de o economie circulara, in care produsele sa fie reparate, dezmembrate si reconditionate si in care componentele vechi si uzate sa fie reciclate. Suna bine, nu-i asa? Si astfel, vom avea mult de lucru. Ca sa nu mai spun de locurile de munca in noile industrii ecologice.

Intrebare: Da, am inteles. Dar ce putem face in viata de zi cu zi?

AG: Mii de lucruri! Lucruri minore care fac o diferenta uriasa, nu trebuie decat sa gandesti dincolo de cosul de gunoi. Vei gasi o multime de idei si pe site-ul nostru, toate referitoare la cei trei „R”. Si anume redu, reutilizeaza, recicleaza. As putea sa-ti repet, insa sunt sigur ca ai prins ideea.

Intrebare: Si care este rolul tau in cadrul echipei Generation Awake?

AG: Suntem o echipa, avem cu totii acelasi obiectiv – sa oprim irosirea deseurilor. Si cu totii avem misiunea de a trezi la realitate cat mai multi oameni. Pentru ca nu mai putem inchide ochii – miza e prea mare.

Intrebare: Tu si prietenii tai va autointitulati „Awakeners”. Cum ne putem implica si noi in campanie?

AG: Pur si simplu ni te alaturi! Viziteaza site-ul nostru si intra in casa noastra, unde vei afla tot felul de sfaturi si ponturi. Dar mai ales: alatura-ni-te pe Facebook, raspunde provocarii noastre fotografice si devino la randul tau un Awakener!

Pentru a urmari activitatile campaniei si ale lui Aurel Gunoier, viziteaza site-ul web Generation Awake [www.generationawake.eu] sau alatura-ni-te pe pagina de Facebook a campaniei [www.facebook.com/GenerationAwake]. De asemenea, un clip video despre Aurel este disponibil spre vizionare la http://youtu.be/8r5sbyuEYFU , partajeaza si da Like!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *