Nu stii ce sa faci cu ziarele si revistele vechi? Un designer polonez are raspunsul!

Nu ?tii ce s? faci cu ziarele ?i revistele vechi? Un designer polonez are r?spunsul!
Nu stii ce sa faci cu ziarele si revistele vechi? Un designer polonez are raspunsul!
Nu stii ce sa faci cu ziarele si revistele vechi? Un designer polonez are raspunsul!

Nu stii ce sa faci cu ziarele si revistele vechi? Barbara Turska-Knyziak are raspunsul. Designerul polonez colecteaza ziare vechi de la prieteni si familie si le transforma in „nuiele” de hartie din care confectioneaza abajururi, boluri si cosuri de fructe. 

„Ziarele si revistele reciclate sunt materiale cu potential enorm si foarte ecologice, insa cu toate acestea sunt foarte putin folosite”.

Turska-Knyziak detine un studio de design grafic in Varsovia si, din pasiune, s-a apucat de upcycling ca activitate secundara, comercializand produsele refolosite in mod original sub marca proprie, Barbórka dizajn. Pentru a produce nuielele, ea ruleaza pagini de ziar in forma de tuburi, pe care le impleteste apoi in diverse forme. Prin aplicarea unui strat de vopsea si de lac ecologic, obiectele devin rigide, durabile si rezistente la umezeala. Abajururile Oslo create de ea arata interesant ziua, datorita formei lor asimetrice, insa noaptea acestea capata o noua viata, prin jocul de lumini si umbre generat de orificiile din impletitura.

„Nu ma concentrez doar pe aspectul produselor pe care le confectionez, ci si pe calitatea acestora. Nu vreau ca din mainile mele sa iasa lucruri inutile care sa se transforme imediat in gunoaie”, spune designerul. Procesul de fabricatie poate fi unul indelungat – pentru confectionarea unui cos de mici dimensiuni sunt necesare doua sau trei zile, confectionarea unei lampi necesita mai mult timp – insa aceasta munca ii place si o relaxeaza, spune ea.

Gasindu-si inspiratia in natura si in cultura populara, Turska-Knyziak, care a crescut in Silezia, regiune din sudul Poloniei, combina materialele ecologice si durabile cu tehnicile folclorice traditionale. Multe din obiectele sale includ motive folclorice, cum ar fi modelele decupate, caracteristice regiunii Lowicz din centrul Poloniei.

Experienta ei arata ca sunt foarte multi oameni dornici sa dobandeasca acest mestesug: Barbórka dizajn organizeaza ateliere apreciate de upcycling creativ, in cadrul carora se invata tehnici de confectionare a unor obiecte utile si aspectuoase din deseurile generate zilnic de gospodarii, cum ar fi hartia si recipientele goale. „Oamenii incep sa perceapa deseurile ca pe un material nou pe care il pot folosi in confectionarea unor obiecte interesante. Aceasta este un lucru bun, inseamna ca invata sa gandeasca diferit”.

Incurajata de reactia entuziasta a publicului in fata lucrarilor sale prezentate cu ocazia expozitiei „Polska! Folk” din cadrul Saptamanii de design de la Sofia din iunie 2013, precum si la Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti, in octombrie 2013, Turska-Knyziak are acum in plan sa inceapa sa produca mobila din ziare vechi.

„Nu este intamplator faptul ca folosesc materiale ecologice, cu toate ca nu ma consider o persoana extrem de ecologista. Incerc doar sa am constiinta treaza. Pentru mine acest lucru inseamna sa fac lucruri simple, cum ar fi sa reduc cantitatea de deseuri pe care o generez, sa fac economie la apa, sa separ gunoiul si sa nu mananc carne”.

Barbórka dizajn se numara printre designerii din Europa dornici sa isi manifeste sprijinul pentru campania Generation Awake. Fiecare dintre ei este un „Awakener”: prin activitatea lor si prin materialele folosite, acesti designeri raspandesc zilnic mesajul referitor la o utilizare mai durabila a resurselor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *