Energia nucleara si carbunele, „esentiale” pentru inca 20 de ani. Romania sa incurajeze „dezvoltarea prudenta” a energiilor regenerabile

Energia nucleara si carbunele, "esentiale" pentru inca 20 de ani. Romania sa incurajeze "dezvoltarea prudenta" a energiilor regenerabile
Energia nucleara si carbunele, „esentiale” pentru inca 20 de ani. Romania sa incurajeze „dezvoltarea prudenta” a energiilor regenerabile

Departamentul pentru Energie a concluzionat, in urma consultarii publice pe tema viitoarei strategii energetice, ca electricitatea produsa de reactoare nuclearelectrice este „esentiala” pentru Romania, iar carbunele ar putea ramane o sursa importanta pentru asigurarea securitatii energetice, informeaza Mediafax.

Strategia se va aplica in perioada 2014-2035, iar finalizarea documentului este preconizata pentru inceputul lunii octombrie.

Dupa incheierea primei faze de consultare publica pe aceasta tema, inceputa in martie, Departamentul pentru Energie a elaborat un set de principii care vor sta la baza noii strategii.

„Dezvoltarea energiei nucleare este esentiala pentru realizarea obiectivelor europene vizand reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Carbunele ar putea ramane o sursa importanta pentru asigurarea securitatii energetice a Romaniei, chiar daca ponderea acestuia in mixul energetic se va diminua, fiind afectata de cresterea consumului de energie”, se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

In comunicat se mentioneaza ca este „strategica” pastrarea unui mix energetic echilibrat, ca o buna premisa pentru asigurarea securitatii energetice a tarii.

De asemenea, exista „perspective reale” ca Romania sa-si imbunatateasca independenta energetica sau chiar sa devina independenta energetic in preajma anului 2020, mai ales datorita zacamintelor din Marea Neagra, chiar daca va continua cel mai probabil sa fie dependenta intr-o oarecare masura de importurile de titei.

O alta concluzie a consultarii publice este ca Romania ar trebui sa incurajeze in perioada 2014-2024 „dezvoltarea prudenta” a energiilor regenerabile, cu un accent pe biomasa, tinand cont ca investitiile in eolian si fotovoltaic s-au dezvoltat mult prea rapid si intr-o maniera nesustenabila in ultimii ani.

In mare parte, aceste idei au fost exprimate public de ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, de la preluarea mandatului, la inceputul lunii martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *