Negocieri-maraton la Lima privind incalzirea globala pentru un acord la Paris in 2015

Negocieri-maraton la Lima privind incalzirea globala pentru un acord la Paris în 2015
Negocieri-maraton la Lima privind incalzirea globala pentru un acord la Paris in 2015
Negocieri-maraton la Lima privind incalzirea globala pentru un acord la Paris in 2015

Mii de experti se reunesc la Lima marti, pentru a doua zi a unor negocieri maraton privind clima destinate ajungerii la un acord multilateral de lupta impotriva incalzirii globale la sfarsitul anului 2015 la Paris.

„Capacitatea de a lua masuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera” pentru a limita incalzirea globala 2 grade Celsius „va disparea in curand”, a declarat Manuel Pulgar, ministrul Mediului din Peru, scrie AFP.

Deschiderea acestei a 20-a Conferinte a tarilor membre a Conventiei ONU privind schimbarile climatice. Aproximativ 10.000 de oameni – delegati nationali, ONG-uri, experti, jurnalisti – participa la aceasta conferinta timp de doua saptamani in capitala peruana, unde s-au mobilizat 40.000 de politisti pentru a asigura securitatea. „Sa nu pierdem acesta oportunitate”, a adaugat oficialul peruvian, chiar daca riscurile sunt tot mai bine definite de catre comunitatea stiintifica „numeroasele oportunitati si beneficii” ale actiunii impotriva incalzirii globale „nu au fost niciodata atat de clare”.

Constatarile sunt acum acceptate pe scara larga: este nevoie de o actiune urgenta la o scara mult mai ambitioasa, deoarece emisiile de gaze cu efect de sera (GES) sunt in crestere (+ 2,2% pe an).

Comunitatea internationala si-a stabilit un obiectiv de limitare a incalzirii globale cu 2￯C fata de perioada preindustriala, in caz contrar expertii estimand un impact ireversibil si dramatic in multe domenii. Dar, la ritmul actual, planeta se indreapta spre o crestere a temperaturii cu aproximativ 4 grade Celsius pana la sfarsitul secolului. Christiana Figueres, sefa secretariatului ONU pentru schimbari climatice, a cerut, de asemenea, „sa se actioneze urgent”, dupa ce a amintit ca „2014 ameninta sa fie cel mai cald an din istorie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *