“Green Jobs” a ajuns la Oradea – Locuri de munca eco

"Green Jobs" a ajuns la Oradea - Locuri de munca eco
“Green Jobs” a ajuns la Oradea – Locuri de munca eco

Oradea s-a inscris pe harta regiunilor preocupate de problema locurilor de munca “prietene” cu mediul. Proiectul implementat de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortelor de Munca (ANOFM) vizeaza crearea unui sistem de analiza si monitorizare a locurilor de munca verzi din Romania.

Timp de doua zile la Oradea se desfasoara un seminar regional care promoveaza proiectul Green Jobs. Asa cum a explicat directorul adjunct al ANOFM si manager al proiectului, Petru Blanariu, evenimentul din urbea de pe Cris este al 8-lea seminar regional din cele 12 programate la nivel national. “Ideea Green Jobs a venit in urma Strategiei europene 2020, care presupune o crestere durabila a economiei prin eficientizarea resurselor si edzvoltarea de noi procese si tehnologii”, a spus Blanariu. Printre altele, aceasta strategie presupune reducerea emisiilor de gaze cu 20 de procente si cresterea procentului de resurse regenerabile in ramurile economice. “ANOFM are rolul de a anticipa nevoile din piata muncii, de a da dovada de flexibilitate si de a gasi mijloace prin care sa raspunda nevoilor angajatorilor. Iar economia verde are potential ridicat pentru a asigura locuri de munca in viitor, mai ales ca ne-am luat angajamentul fata de Uniunea Europeana ca vom ajunge la un grad de ocupare de 70%”, a mai explicat managerul de proiect.

Joburi eco

Concret, economia verde presupune un ansamblu de activitati care nu produc poluare, deseuri sau care au capacitatea de a prelucra deseurile pentru a le reintroduce in circuitul natural. Locurile de munca verzi se pot regasi in domenii ca agricultura, productia manufacturiera, cercetarea sau domeniul administrativ. In categorie intra si locurile de munca ce contribuie la conservarea sau refacerea mediului inconjurator prin reducerea consumului de energie, dar si industriile furnizoare. Chiar si pentru noile industrii, precum energia solara si eoliana, se pot utilize alte lanturi de aprovizionare decat cele traditionale, tinand cont de faptul ca, spre exemplu, pentru turnul unei turbine eoliene se utillizeaza mari cantitati de otel. Pe termen lung, vor disparea locuri de munca, se vor adapta conditiile de lucru, cerandu-se noi competente sau vor aparea joburi noi. Obiectivul proiectului, asa cum si l-a propus ANOFM, este crearea unui sistem de identificare si inregistrare a locurilor de munca verzi din tara, identificarea celor mai bune practice la nivel esi stimularea infiintarii a astfel de joburi in Romania. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013, Axa 4, domeniul 4.1, si are o valoare de aproape trei milioane de euro.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente