Comisari ai Garzii de Mediu Bihor, condamnati pentru coruptie – Inchisoare cu executare

Comisari ai Garzii de Mediu Bihor, condamnati pentru coruptie - Inchisoare cu executare
Comisari ai Garzii de Mediu Bihor, condamnati pentru coruptie – Inchisoare cu executare

Gheorghe Ratiu, fostul sef al Garzii Nationale de Mediu, Comisariatul Judetean Bihor a fost condamnat, miercuri, la patru ani si trei luni de inchisoare cu executare. In acelasi dosar au mai fost condamnati alti doi angajati ai institutiei, toti fiind trimisi in judecata de DNA pentru fapte de coruptie. Sentinta Tribunalului Bihor nu este definitiva.

Judecatorii s-au pronuntat, miercuri, in dosarul privindu-i pe comisarii din cadrul Garzii de Mediu Bihor acuzati de luare de mita dupa ce au primit diverse sume de bani sau alte bunuri de la firmele controlate pentru a nu le sanctiona. Fostul sef, Gheorghe Ratiu, a fost condamnat la patru ani si trei luni de inchisoare cu executare, Gabriel Varga, comisar al aceleiasi institutii a primit o pedeapsa de patru ani si patru luni inchisoare, tot cu executare, in timp ce un al treilea comisar, Mugur Popa, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pe durata unui termen de incercare de cinci ani. Instanta a dispus, totodata, ca Ratiu si Varga sa plateasca in solidar daune materiale in valoare totala de 61.000 lei in favoarea statului.

Cei trei au fost trimisi in judecata de DNA Oradea pentru luare de mita, abuz in serviciu, fals, instigare la abuz in serviciu etc. Potrivit procurorilor anticoruptie, in zilele de 23 si 29 februarie 2012, in calitate de comisari la GNM – Comisariatul Judetean Bihor, Ratiu si Varga au pretins diferite sume de bani, primind in total intre 2.700 lei si 3.000 lei, pentru ca, in schimb, sa favorizeze trei firme controlate, in sensul de a nu sanctiona contraventional societatile in cauza pentru abateri prevazute de legislatia de mediu, constatate cu ocazia unor controale. La data de 23 septembrie 2010 si 1 martie 2012, inculpatul Varga Gabriel a pretins si primit de la administratorii a doua societati comerciale suma de 1.000 de lei, respectiv 20 litri benzina pentru a nu sanctiona contraventional societatile in cauza pentru abaterile constatate cu ocazia unor controale. In 5 aprilie 2012, tot Gabriel Varga a pretins de la administratorul unei firme suma de 1.000 lei si au primit 700 de lei, pentru a ignora abaterile constatate si a nu aplica sanctiuni. In plus, a intocmit o nota de constatare care atesta imprejurari nereale. La data de 11 septembrie 2012, invocand pretinse nereguli in legatura cu documente ale unei societati comerciale controlate, inculpatul Varga Gabriel a pretins si primit de la administratorul unei firme suma de 1.000 lei. In cursul lunii ianuarie 2012, inculpatii Ratiu Gheorghe si Varga Gabriel au intocmit o nota de constatare in care au fost mentionate imprejurari necorespunzatoare adevarului, respectiv ca utilajele unei anumite societati comerciale au fost verificate si ca acestea respecta legislatia de mediu in vigoare.

Nota de constatare a fost utilizata de administratorul societatii pentru obtinerea ultimei transe de plata de la Agentia de Plati, Dezvoltare Rurala si Pescuit. La data de 21 februarie 2012, Ratiu Gheorghe, la cererea unui administrator de societate comerciala a instigat o persoana sa redacteze si sa semneze un contract de prestari de servicii pe care respectivul administrator l-a prezentat comisarilor Garzii Nationale de Mediu care efectuau un control la respectiva societate. La data de 9 aprilie 2012, inculpatul Ratiu Gheorghe a instigat alti doi angajati din cadrul Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Bihor sa nu isi indeplineasca obligatiile de serviciu, respectiv sa nu constate o serie de nereguli cu ocazia unui control la o societate comerciala.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente