CE a lansat doua proceduri de infringement impotriva Romaniei pe probleme de mediu

CE a lansat dou? proceduri de infringement împotriva României pe probleme de mediu
CE a lansat doua proceduri de infringement impotriva Romaniei pe probleme de mediu
CE a lansat doua proceduri de infringement impotriva Romaniei pe probleme de mediu

Comisia Europeana este preocupata de faptul ca Romania nu isi protejeaza cetatenii de efectele gestionarii deficitare a deseurilor. In pofida avertismentelor anterioare, cele mai recente informatii de care dispune Comisia indica faptul ca 19 depozite de deseuri din Romania functioneaza inca fara a respecta legislatia UE privind deseurile si depozitele de deseuri, ceea ce reprezinta un risc grav pentru sanatatea umana si pentru mediu, se arata intr-un comunicat al CE.

Pentru „a stimula” Romania sa isi accelereze actiunile in acest domeniu, Comisia lanseaza o procedura de infringement sau „aviz motivat”.

De asemenea, se trimite un aviz motivat pentru a solicita Romaniei sa curete doua iazuri de decantare din exploatarile miniere de cupru si zinc din Moldova Noua.

Potrivit CE, iazurile de decantare sunt „o sursa majora de pulberi toxice, care au consecinte semnificative asupra sanatatii umane si asupra mediului”. Comisia este „preocupata” de faptul ca Romania nu a luat masurile necesare pentru a controla emisiile si pentru a preveni abandonarea siturilor.

Comisia a initiat in privinta acestor aspecte proceduri in constatarea neindeplinirii obligatiilor, in octombrie 2012. „Autoritatile romane au raportat cu privire la progresele inregistrate, insa obiectivele nu au fost inca indeplinite, iar grava problema a pulberilor toxice persista. Prin urmare, se trimite un aviz motivat, iar in cazul in care Romania nu actioneaza in termen de doua luni, Comisia poate sesiza cauza Curtii de Justitie a UE”, avertizeaza Executivul european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *