Autorit??ile române î?i dovedesc incapacitatea de a sanc?iona operatorul minier Deva Gold SA

Ancheta parlamentara la Certej

O delegatie formata din patru senatori s-a deplasat la Certej pentru a investiga neregulile sesizate de Mining Watch Romania cu privire la avizarea proiectului minier. Vizita membrilor Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptie si petitii a Senatului vine dupa ce reteaua noastra a inregistrat o petitie care semnaleaza grave ilegalitati. Dintre acestea mentionam evaluarea fragmentata a impactului…

Citește mai departe
CE a lansat dou? proceduri de infringement împotriva României pe probleme de mediu

CE a lansat doua proceduri de infringement impotriva Romaniei pe probleme de mediu

Comisia Europeana este preocupata de faptul ca Romania nu isi protejeaza cetatenii de efectele gestionarii deficitare a deseurilor. In pofida avertismentelor anterioare, cele mai recente informatii de care dispune Comisia indica faptul ca 19 depozite de deseuri din Romania functioneaza inca fara a respecta legislatia UE privind deseurile si depozitele de deseuri, ceea ce reprezinta…

Citește mai departe
Exploat?rile miniere din Maramure? au l?sat în urm? 17 iazuri de decantare ?i peste o suta de halde de steril

Exploatarile miniere din Maramures au lasat in urma 17 iazuri de decantare si peste o suta de halde de steril

Exploatarile miniere din Maramures au lasat in urma probleme ecologice deosebite care pot genera oricand in accidente ecologice. Potrivit unor estimari mai vechi, pentru ecologizarea iazurilor de decantare din Maramures e nevoie de peste 91 de milioane de euro. Anul acesta s-a alocat numai 15% din fondurile solicitate si fundamentate.   Dupa aderarea Romaniei la…

Citește mai departe

Complexul Energetic Hunedoara ar putea produce energie verde, din microhidrocentrale

Pentru a putea deveni competititv pe piata interna si externa, Complexul Energetic Hunedoara trebuie sa scada pretul de vanzare a energiei produse de cele doua termocentrale, Mintia si Paroseni. Dar, directorul CEH, Daniel Andronache si sa amenajeze microhidrocentrale. indexComplexul Energetic Hunedoara ar putea produce energie verde, din microhidrocentrale, astfel incat sa iasa pe piata cu…

Citește mai departe
Prima dezbatere public? privind gazele de ?ist va fi stabilit? dup? Consiliul de Mediu din 17 iunie

Guvernul a promis lamurirea exploatarii gazelor de sist

Parlamentarii vor relua discutiile pe tema exploatarii gazelor de sist, iar ecologistii se tem ca „fracking-ul” va primi „unda verde” • Contaminarea panzei freatice sau a solurilor, posibile riscuri pentru sanatatea umana, riscuri de securitate sau cutremure – sunt doar cateva dintre elementele negative ale controversatului procedeu de exploatare Exploatarea gazelor de sist in Romania…

Citește mai departe

Riscurile metodei de fracturare hidraulica – Impactul asupra mediului

„Lucrarile de exploatare prin fracturare la o instalatie de foraj in Sisturile Barnett, timp de 3 luni au acelasi impact ca cele ale unui oras cu 4.000 de locuitori in ce priveste consumul de apa, generarea de deseuri solide, emisiile atmosferice si traficul.” (David Bumett, Director al Institutului de Cercetare „Global Petroleum”] Constatari principale referitoare la…

Citește mai departe

Legatura dintre Rosia Montana, Cupru Min si gazele de sist: manipularea pietelor de capital!

„Romania?…frumoasa tara, pacat ca-i locuita!” Declaratiile presedintelui PNL, Crin Antonescu, trebuie analizate cu mare atentie, mai ales ca structura care il sustine este una foarte bine informata despre afacerile cu resurse minerale, in special hidrocarburi, dar si despre speculatiile de pe piata financiara, care au la baza informatii si decizii ale unor guverne marioneta. In…

Citește mai departe

​Ministrul Economiei a identificat 5 foste perimetre miniere care ar putea fi reactivate

​Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Bode, a declarat, sambata, la Baia Mare, ca ministerul pe care il conduce a identificat 5 foste perimetre miniere care ar putea fi reactivate. Lucian Bode a precizat ca Ministerul Economiei sustine reactivarea minelor rentabile, printre care se numara si cele din judetul Maramures inchise in 2007,…

Citește mai departe

Pozitia Uniunii Arhitectilor din Romania privitoare la Proiectul Rosia Montana Gold Corporation

La Rosia Montana, judetul Alba, in Muntii Apuseni, s-au epuizat filoanele de aur care pot fi exploatate prin tehnici traditionale de minerit. Inca dinainte de 1989, rezervele dispersate ramase s-au exploatat prin foste intreprinderi de stat  si cu ajutorul cianurii. Au rezultat cariere de suprafata, halde si  iazuri de decantare care produc daune populatiei si…

Citește mai departe

Korodi: Tisa nu a fost poluata de accidentul de la Bors

Poluarea raului Tisa, in urma accidentului produs la Baia Borsa, a fost evitata datorita debitelor mari ale raurilor din aval, a declarat joi ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, dupa sedinta de guvern. „Avem 18 masuratori de laborator despre calitatea apei din Tisa care nu a inregistrat depasirea standardelor de poluare transfrontaliera”, a spus…

Citește mai departe

Raul Cisla, poluat in continuare cu steril

Deversarea de la iazurile Colbu I si Colbu II de la Borsa preocupa mai mult specialistii maghiari Autoritatile locale nu recunosc pericolul pe care il reprezinta iazurile de decantare. Datele privind intensitatea poluarii sunt necunoscute. Dupa ce la inceputul acestei saptamani atat autoritatile locale din judet, cat si cele de la nivel central, prin vocea…

Citește mai departe

Ancheta ministeriala la Baia Borsa

Autoritatile spun ca apele revarsate din iazurile de decantare nu au creat probleme de mediu Modul in care s-au realizat lucrarile de punere in siguranta a iazului va face obiectul unei anchete ministeriale, potrivit secretarului de stat Lucia Varga. Reprezentantul Ministerului Mediului a precizat ca ancheta se va desfasura in perioada imediat urmatoare si va…

Citește mai departe

Poluantii toxici din iazurile de decantare distrug raurile din Maramures

Maramuresul detine peste 65 de milioane metri cubi de reziduri poluante provenite din industria miniera in noua din cele 25 de iazuri de decantare care exista in judet. Specialistii Directiei Apelor Somes-Tisa sunt ingrijorati ca deseurile ar putea sa ajunga in rauri si sa produca grave accidente ecologice, astfel incat au inceput o campanie de informare despre cat de nocive pentru mediu sunt deseurile miniere.

Citește mai departe