Iazurile fostelor mine sunt monitorizate drastic

Iazurile de decantare ramase de pe urma industriei de minerit din judetul Alba sunt atent monitorizate de autoritati, ca sa nu se produca vreun accident ecologic. Este vorba de cele 10 bazine de decantare din fostele exploatari miniere precum Baia de Aries, care urmeaza a fi ecologizate.

„Este o problema de mediu si, daca nu vom monitoriza aceste iazuri, in 2-3 ani vom putea avea probleme. Nu vom lasa lucrurile la voia intamplarii”, ne-a spus subprefectul judetului Alba, Clement Negrut. Monitorizarea iazului de la Valea Salistei se face bilunar, pentru indicatorii de calitate a apelor, masurandu-se concentratia de plumb, cupru, zinc, fier si reziduu fix, respectiv bisaptamanal, pentru urmarirea nivelului hidrostatic.

Ape cu metale grele si halde de steril

Pentru acest iaz exista si un proiect tehnic pentru lucrari de inchidere si ecologizare. Alte trei iazuri, ale fostei exploatari miniere de la Baia de Aries, inchisa in anul 2005, sunt in vizorul autoritatilor. Doua dintre ele, cel de la Brazesti si cel de la Valea Cutii, sunt in conservare, iar iazul Valea Sartasului a fost inchis.

Iazul de la Gura Rosiei, potrivit unei analize a Agentiei de Protectie a Mediului si a Garzii de Mediu Alba, prezenta procese erozionale si ravene care riscau sa provoace alunecari din masa de steril spre cursul paraului Abrud, aflat la 20 de metri distanta. Si la Zlatna, in urma exploatarii miniere, inchisa in urma cu patru ani, au ramas trei iazuri de decantare. Si acestea se afla sub supraveghere permanenta, dar nu s-au realizat inca lucrari de ecologizare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *