Depozite pentru deseurile radioactive

Pana in anul 2045 va fi construit un depozit definitiv pentru deseuri radioactive de activitate inalta * Proiectul implica si modernizarea instalatiilor de tratare a deseurilor

Capacitatea de stocare a depozitului intermediar de combustibil ars (DICA) de la Centrala Nuclearoelectrica Cernavoda (CNE) este suficienta pentru operarea timp de 30 de ani a doua reactoare tip CANDU.

„Depozitarea combustibilului nuclear uzat si a deseurilor de viata lunga se face, in prezent, intr-un depozit de tip canadian, Macstore, care este proiectat pentru o durata de functionare de 50 de ani. Construirea depozitului definitiv amplasat la adancime, in straturi geologice, va permite depozitarea combustibilului nuclear uzat provenit din operarea CNE Cernavoda, precum si depozitarea definitiva a deseurilor de viata lunga institutionale (rezultate din aplicatii ale izotopilor radioactivi in medicina, industrie, cercetare). Pe termen scurt, avem in vedere imbunatatirea cadrului de reglementare pentru predepozitare, depozitare finala, stocarea combustibilului nuclear ars”, a precizat presedintele CNCAN, Vilmos Zsombori, citat de Rompres. Standardele privind limitele si conditiile tehnice de depozitare definitiva a deseurilor radioactive sunt stabilite de Agentia Nationala pentru Deseuri Radioactive (ANDRAD) si sunt aprobate prin ordin comun al presedintelui ANDRAD si al presedintelui CNCAN, conform Legii 26/15 ianuarie 2007.

7,68 milioane de euro pentru finalizarea proiectului

Prin Acordul de Finantare pentru Programul de sprijin comunitar in domeniul securitatii nucleare pentru Romania 2006, cu o suma alocata de 7,68 milioane de euro din bugetul Phare 2006, se va realiza si dezafectarea in conditii de siguranta a reactorului de cercetare VVR-S de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei si returnarea combustibilului in tarile de origine (Rusia si SUA). In prezent, combustibilul uzat inalt imbogatit rezultat de la reactoarele VVR-S al IFIN-HH Magurele si TRIGA al SCN Pitesti se afla depozitat intermediar in bazine de stocare umeda.

Deseuri slab si mediu active

Daca pentru combustibilul de la reactorul VVR-S se are in vedere tot returnarea in Rusia, pentru cel de imbogatire joasa de la reactorul TRIGA nu s-a stabilit inca solutia definitiva. Specialistii de la ANDRAD si CNCAN cauta o solutie pentru depozitarea intermediara pe termen lung a rasinilor uzate de la Cernavoda. Deseurile radioactive solide si lichide organice din operarea CNE Cernavoda se depoziteaza inca la Depozitul Intermediar de Deseuri Radioactive (DIDR) de pe amplasament. „Avem in proiect construirea, pana in anul 2014, a unui depozit final de deseuri slab si mediu active (DFDSMA) de viata scurta la Saligny, in zona de excludere a centralei”, a precizat presedintele Zsombori.

Modernizari si la Baita-Bihor

Prin acordul de finantare de 7,68 milioane de euro la care se adauga cofinantarea nationala de la bugetul de stat pentru investitii de 1,3 milioane de euro, se va moderniza si instalatia de depozitare a deseurilor radioactive de la Baita-Bihor. In prezent, deseurile radioactive institutionale de viata scurta sunt colectate la Statia de Tratare a Deseurilor Radioactive (STDR) Magurele. Deseurile radioactive de viata lunga sunt depozitate intermediar la STDR Magurele in asteptarea depozitarii geologice. „Instalatiile de tratare a deseurilor de la statia Magurele se afla intr-un stadiu de uzura avansata. Prin Programul PHARE se va dota si aceasta statie de tratare a deseurilor cu o noua instalatie de tratare a deseurilor radioactive lichide. Mai sunt necesare repararea incineratorului, reabilitarea camerelor de decontaminare, dotarea laboratoarelor, imbunatatirea ventilatiei si a monitorizarii emisiilor de efluenti gazosi, pentru care IFIN-HH va solicita fonduri de la bugetul de stat printr-o hotarare de Guvern”, precizeaza Vilmos Zsombori. Deseurile radioactive institutionale cu activitatea ridicata, care nu permite depozitarea definitiva la DNDR Baita-Bihor, sunt colectate de SCN Pitesti si stocate in celulele fierbinti ale Laboratorului de Examinare Post Iradiere (LEPI) de pe ampalasamentul SCN Pitesti. In LEPI sunt stocate intermediar si elemente si fragmente de combustibil iradiat examinate in laborator. In ceea ce priveste activitatea de procesare a uraniului, sucursala Feldioara a Companiei Nationale a Uraniului are doua iazuri de decantare (Cetatuia II si Mittlezop) si trei depozite de deseuri radioactive solide. Primul tronson din cele trei de la Iazul Cetatuia II este deja umplut si este in faza de inchidere. „Rezultatele strategice anticipate vizeaza lipsa expunerilor acute la radiatii ionizante, care sa duca la decese, lipsa eliberarilor de materiale radioactive care ar permite expuneri semnificative la radiatii, precum si neeliberarea de materiale radioactive cu impact semnificativ asupra mediului”, sustine presedintele CNCAN. (Livia ISTRATE)

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *