Preotii verzi au ajuns in Sibiu

Fiecare participant la Adunarea Ecumenica ce incepe astazi, care soseste in Sibiu, cu avionul, doneaza 15 euro pentru salvarea padurii din zona Gusterita.

Cea de-a treia editie a Adunarii Ecumenice se vrea un mesaj pentru salvarea credintei si a mediului. Primul preot care a achitat taxa de ecologizare este IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei, care a sosit ieri cu o cursa Tarom. In oras sunt asteptati in aceste zile 2.500 de delegati oficiali, dar si cateva mii de pelerini.

Cea de a treia Adunare Ecumenica va incepe in aceasta seara, la ora 19, cu un moment de rugaciune si un cuvant de bun venit care va fi adresat de reprezentantii Conferintei Catolice a Episcopilor din Europa si cei ai presedentiei Conferintei Bisericilor Europene. Este prima Adunare Ecumenica Europeana ce are loc intr-o tara majoritar ortodoxa. Vor fi la Sibiu prezenti reprezentanti ai tuturor bisericilor europene, dar si oficiali din comunitatilor musulmane si evreiesti. Timp de sase zile, Capitala Culturala se va transforma intr-o adevarata Capitala Ecumenica. Vor avea loc in tot acest timp conferinte, forumuri, sesiuni plenare, rugaciuni comune, studii biblice si meditatii in spatii special amenajate. Ziua de 8 septembrie va fi marcata prin oficierea unor slujbe speciale in toate bisericile din Sibiu. Printre cei care vor fi prezenti la Sibiu se numara cei mai de seama reprezentanti ai bisericilor.

„Pana la ora 19 vor ajunge la Sibiu toti delegatii, iar acestia vor fi distribuiti catre locurile care le-au fost pregatite de cazare. Vor fi prezenti Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, Romania va fi reprezentata de Traian Basescu, vor veni si primul ministru, si alti politicieni”, spune Daniel Buda, secretarul comitetului de organizare. Dintre fetele bisericesti vor fi aici Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, cardinalul Walter Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru promovarea Unitatii Crestine, Patriarhul melkit greco-catolic de Antiohia, Ierusalim si Alexandria, Gregorios III, dar si Inalt Preasfintitul Daniel, loctiitor de patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Asteptat la aeroport

IPS Daniel a ajuns de ieri la Sibiu, cu o aeronava TAROM, impreuna cu mai multi delegati si a fost asteptat la aeroport de IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului. S-a urcat direct in masina si a plecat spre hotelul unde este cazat. Din pacate, papa Benedict al XVI-lea nu va fi prezent. A trimis insa un mesaj, ce va fi citit miercuri de Episcopul Jean- Claude Perisset, nuntiul papal din Romania. „Este pentru prima data cand punctul de plecare, tema acestei adunari ecumenice, este una teologica: Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. La adunarile trecute temele erau generale. Este o mare bucurie si sper ca rezultatele sa se vada in timp, pentru ca mizam si vrem sa aratam faptul ca ortodoxia are ce oferi si ca noi nu facem compromisuri, ci pornim de la dialog”, spune IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Mesaj comun

La finalul reuniunii, reprezentantii bisericilor crestine vor transmite un mesaj comun asupra pasilor ce trebuie facuti pentru realizarea unitatii spirituale intre biserici si pentru rezolvarea problemelor societatii moderne. Pe tot parcursul celor 6 zile de manifestari prilejuite de Marea Adunare Ecumenica, in Sibiu s-au luat masuri speciale de protectie. In aceasta perioada, aproximativ 500 politisti si jandarmi, dar si 100 de politisti comunitari impreuna cu voluntari ai serviciilor publice, vor fi angrenati pentru buna desfasurare a celei de a 3-a Adunari Ecumenice Europene. Manifestarile vor avea loc in Pavilionul Multifunctional, la Facultatea de Teologie, la Casa de Cultura a Sindicatelor, Biserica Evanghelica, Liceul Brukenthal, Piata Huet si Piata Mare.
Adunarea a fost finantata de Guvern cu 1,4 milioane de lei si de catre Ministerul Culturii cu 280.000 de lei, sume ce vor acoperi transportul, cazarea si masa delegatilor. Vor fi 2500 de delegati oficiali, la care se mai adauga pelerinii care vor fi prezenti la Sibiu.

Lupta pentru mediu

Adunarea Ecumenica Europeana de la Sibiu are si o latura ecologica. Scopul este de a reduce pe cat posibil impactul negativ pe care il are orice eveniment de amploare asupra mediului inconjurator. Sub indrumare din Germania, Parohia Evanghelica din Sibiu pune in practica un proiect de management ecologic, care are ca scop reducerea consumului de energie in cinci cladiri care ii apartin, si implementeaza un proces de colectare selectiva a gunoiului. Acesta a fost motivul pentru care parohia a fost mandatata de organizatorii Adunarii Ecumenice sa introduca in organizarea Adunarii cat mai multe masuri de reducere a efectelor negative asupra mediului. Astfel, emisiile de dioxid de carbon provocate de zborurile care vor aduce prelatii la Sibiu vor fi compensate printr-o donatie de 15 euro din partea fiecarui participant, fondurile stranse urmand a merge catre salvarea unei paduri de la marginea Sibiului, in Gusterita. „Donatia de 15 euro nu cumpara o constiinta curata, reprezinta insa o dovada a faptului ca suntem constienti de problemele de mediu, ca intelegem modul negativ in care il afectam prin actiunile noastre, dar ca suntem pregatiti sa facem un pas mic in a ne corecta greselile”, a declarat Anca Popa, coordonator poiect managementul mediului si marketing, din partea Parhohiei Evanghelice C A Sibiu.

Totul ecologic

Mai mult, pe masa invitatiilor va ajunge numai mancare ecologica, provenita de la asociatia locala BIOCOOP, din care fac parte fermieri romani, sasi si unguri. De asemenea, Adunarea Ecumenica va folosi pentru realizarea tuturor documentelor exclusiv hartie reciclata, provenita din hartie veche, pentru a carei producere nu au fost distruse paduri, in timp ce gunoaiele provenite din urma Adunarii vor fi stranse selectiv. In ultimul rand, pentru a sensibiliza populatia , pe parcursul Adunarii va fi vernisata o opera de arta realizata din plastic si deseuri.
Orasul nostru a fost ales pentru a gazdui acest eveniment, dupa ce a fost numit Capitala Culturala Europeana. Prima Adunare ecumenica a avut loc in 1987, la Basel, iar cea de a doua la Graz, in Austria.

Gabriela ROMAN
Stefan DOBRE

Sursa: Ziarul de Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *