Schimbarile climatice au dus la pierderi de 300 miliarde de dolari la nivel global in 2014

Schimbarile climatice au dus la pierderi de 300 miliarde de dolari la nivel global in 2014
Schimbarile climatice au dus la pierderi de 300 miliarde de dolari la nivel global in 2014

Pierderile de 300 miliarde de dolari inregistrate la nivel global in 2014, cauzate de schimbarile climatice, reprezinta un semnal de alarma si pentru Romania, a declarat, luni, in cadrul unei conferinte organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei, Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

„La nivel mondial, in 2014, aproximativ 300 de miliarde de dolari sunt pierderi, tinand cont de aceste schimbari climatice. Suma de 300 de miliarde pierdere pentru tot Globul reprezinta un mare semn de alarma si pentru Romania. Schimbarile climatice au efecte din ce in ce mai grave asupra noastra si mai ales asupra sanatatii umane. Costurile interactiunii sunt din ce in ce mai mari. Conform statisticilor in domeniu, meteorologia si climatologia sunt domeniile care au cunoscut cele mai importante dezvoltari in ultimii 50 de ani”, a afirmat Gavrilescu, potrivit Agerpres.

Oficialul a reamintit faptul ca Romania are o Strategie Nationala pentru Schimbari Climatice din anul 2013, in care se regasesc si planuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

„In anul 2013, a fost adoptata Strategia Nationala pentru Schimbari Climatice care vizeaza, printre altele, si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor sprijina consolidarea capacitatii si este alaturi de Institutul de Meteorologie. Pot sa spun ca cetatean simplu, nu neaparat ca ministru, ca trebuie sa trag un semnal de alarma ca acest Institut este unul de strategie nationala si de securitate”, a spus ministrul Mediului.

Ziua Mondiala a Meteorologiei (World Meteorological Day) se marcheaza in fiecare an, din 1961, in ultima saptamana a lunii martie, si reprezinta intrarea in vigoare, la 23 martie 1950, a Conventiei ONU care a transformat vechea Organizatie Meteorologica Internationala intr-o organizatie interguvernamentala, cunoscuta sub numele de Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM).

In 1951, aceasta a devenit agentie specializata a ONU pentru meteorologie, hidrologie operationala si stiinte conexe geofizice.

Agenda Natiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru anii urmatori va include obiective pentru a incetini ritmul alarmant al schimbarilor climatice si degradarii mediului, care reprezinta amenintari fara precedent pentru omenire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *