Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a participat joi, la Consiliul de Mediu al Uniunii Europene ce s-a desfasurat la Luxembourg.
Consiliul, ce reuneste ministri ai mediului din Statele Membre, este principalul organism de decizie al Uniunii Europene si are rolul de a supraveghea dezvoltarea durabila armonioasa si echilibrata a activitatilor economice si sociale cu respectarea legislatiei si standardelor pentru protectia mediului.
Inaintea Consiliului de Mediu, ministrul Attila KORODI a luat parte si la reuniunea Visegrád+ (grup format din Ungaria, Polonia, Slovacia, Cehia +Romania si Bulgaria), in cadrul careia s-a decis ca, pe langa actiunea comuna pe pachetul clima-energie, sa se demareze si discutii tehnice pentru armonizarea prioritatilor privind pachetul calitatea aerului si pachetul privind managementul deseurilor, in vederea analizarii posibilitatii de creare a unei pozitii armonizate comune.
In cadrul Consiliului de Mediu s-a adoptat propunerea de modificare a Directivei 2001/18/CE in ceea ce priveste posibilitatea statelor membre de a restrictiona sau de a interzice cultivarea de OMG-uri pe teritoriul lor, au fost dezbateri privind Cadrul 2030 pentru energie si schimbari climatice, programul ”Aer curat pentru Europa” si s-au adoptat concluziile Consiliului referitoare la Conventia privind diversitatea biologica.
Romania sustine adoptarea propunerii de modificare a Directivei 2001/18/CE deoarece „reprezinta un pas inainte in imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul OMG-urilor” a subliniat, in alocutiunea sa, ministrul Attila KORODI. Utilizand acest instrument juridic Statele Membre vor putea decide in ceea ce priveste interzicerea cultivarii OMG-urilor la nivel national (pe intreaga suprafata a tarii sau in anumite zone) luand in considerare politicile de mediu si agricole nationale. Acordul de azi reprezinta o realizare majora pentru continuarea discutiilor cu Parlamentul European, sub viitoarea Presedintie italiana a Consiliului, in vederea adoptarii formale a acestui act juridic.
In ceea ce priveste Cadrul 2030 pentru energie si schimbari climatice au avut loc discutii referitoare la sectoarele care au potential semnificativ de a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, la nivelul UE, in perspectiva anului 2030. De asemenea s-au discutat tipurile de politici si instrumente UE care pot contribui la asigurarea necesitatilor investitionale ale Cadrului 2030 pentru energie si clima.