Ministrul Mediului a participat la Consiliul de Mediu al Uniunii Europene ce s-a desfasurat la Luxembourg

Ministrul Mediului a participat la Consiliul de Mediu al Uniunii Europene ce s-a desfasurat la Luxembourg
Ministrul Mediului a participat la Consiliul de Mediu al Uniunii Europene ce s-a desfasurat la Luxembourg

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a participat joi, la Consiliul de Mediu al Uniunii Europene ce s-a desfasurat la Luxembourg.

Consiliul, ce reuneste ministri ai mediului din Statele Membre, este principalul organism de decizie al Uniunii Europene si are rolul de a supraveghea dezvoltarea durabila armonioasa si echilibrata a activitatilor economice si sociale cu respectarea legislatiei si standardelor pentru protectia mediului.

Inaintea Consiliului de Mediu, ministrul Attila KORODI a luat parte si la reuniunea Visegrád+ (grup format din Ungaria, Polonia, Slovacia, Cehia +Romania si Bulgaria), in cadrul careia s-a decis ca, pe langa actiunea comuna pe pachetul clima-energie, sa se demareze si discutii tehnice pentru armonizarea prioritatilor privind pachetul calitatea aerului si pachetul privind managementul deseurilor, in vederea analizarii posibilitatii de creare a unei pozitii armonizate comune.

In cadrul Consiliului de Mediu s-a adoptat propunerea de modificare a Directivei 2001/18/CE in ceea ce priveste posibilitatea statelor membre de a restrictiona sau de a interzice cultivarea de OMG-uri pe teritoriul lor, au fost dezbateri privind Cadrul 2030 pentru energie si schimbari climatice, programul ”Aer curat pentru Europa” si s-au adoptat concluziile Consiliului referitoare la Conventia privind diversitatea biologica.

Romania sustine adoptarea propunerii de modificare a Directivei 2001/18/CE deoarece „reprezinta un pas inainte in imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul OMG-urilor” a subliniat, in alocutiunea sa, ministrul Attila KORODI. Utilizand acest instrument juridic Statele Membre vor putea decide in ceea ce priveste interzicerea cultivarii OMG-urilor la nivel national (pe intreaga suprafata a tarii sau in anumite zone) luand in considerare politicile de mediu si agricole nationale. Acordul de azi reprezinta o realizare majora pentru continuarea discutiilor cu Parlamentul European, sub viitoarea Presedintie italiana a Consiliului, in vederea adoptarii formale a acestui act juridic.

In ceea ce priveste Cadrul 2030 pentru energie si schimbari climatice au avut loc discutii referitoare la sectoarele care au potential semnificativ de a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, la nivelul UE, in perspectiva anului 2030. De asemenea s-au discutat tipurile de politici si instrumente UE care pot contribui la asigurarea necesitatilor investitionale ale Cadrului 2030 pentru energie si clima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *