Cultivarea OMG ar putea ramane la latitudinea fiecarui stat membru al UE

Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre
Cultivarea OMG ar putea ramane la latitudinea fiecarui stat membru al UE
Cultivarea OMG ar putea ramane la latitudinea fiecarui stat membru al UE

Guvernele europene si-au dat azi acordul pentru ca autorizarea sau interzicerea cultivarii organismelor modificate genetic (OMG) sa ramana la latitudinea fiecarui stat membru, potrivit surselor din presa.

„Toate statele membre, cu exceptia Belgiei si Luxemburgului, si-au dat acordul pentru acest compromis”, a anuntat ministrul grec al mediului, Ioanis Maniatis, a carui tara asigura in prezent presedintia prin rotatie a Uniunii Europene.

Fiecare stat isi permite sa interzica un organism modificat genetic pe intregul sau pe o parte din teritoriul sau din alte motive decat sanatatea sau mediul inconjurator, precum ordinea publica sau amenajarea teritoriului, potrivit noului cadru.

Acest acord deschide calea pentru cultura OMG in UE, o masura asteptata de producatorii de seminte de aproape 14 ani.

„Noul sistem garanteaza statelor posibilitatea de alegere daca doresc sau nu sa cultive OMG” a explicat ministrul francez al mediului, Segolene Royal.

Statele membre care se opun organismelor modificate genetic nu vor putea interzice tranzitul OMG autorizate pe teritoriul lor. Acordul politic este insa doar o etapa in procesul de autorizare. Acordul trebuie aprobat de noul Parlament European care va incepe sa lucreze pe data de 1 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *