In data de 22 ianuarie 2014, Comisia Europeana va lansa cadrul pentru 2030 pentru politicile UE in domeniul schimbarilor climatice si al energiei. Noul pachet va stabili noile obiective climatice si energetice pentru 2030, pentru a asigura imbunatatirea competitivitatii, sigurantei si sustenabilitatii sistemului economic si energetic al UE.
Scopul este acela de a conferi siguranta statelor membre si investitorilor si de a sprijini eforturile depuse pentru construirea unei economii mai competitive, cu emisii scazute de dioxid de carbon si mai sigure din punct de vedere energetic.
Principalele elemente ale cadrului se refera la: reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, sursele de energie regenerabile, eficienta energetica si un nou sistem de guvernanta pentru atingerea acestor obiective. Pachetul va cuprinde, de asemenea, o propunere de consolidare a sistemului UE de comercializare a cotelor de emisii.
Comunicarea in care este prezentat cadrul pentru 2030 este insotita de un raport privind preturile si costurile in domeniul energiei. Raportul evalueaza principalii factori care determina evolutia preturilor si a costurilor si compara preturile din UE cu cele vehiculate de principalii nostri parteneri comerciali.
S-au schimbat multe coordonate fata de 2008, momentul stabilirii obiectivelor pentru 2020 in domeniul climei si al energiei: impactul crizei economice si financiare, noi progrese tehnologice care au dus la producerea unor noi tipuri de energie, evolutia preturilor si progrese in cercetare.
Stabilind noi obiective pentru 2030, concomitent cu realizarea obiectivelor pentru 2020, UE ofera o perspectiva pe termen mai lung, care va garanta claritate investitorilor, inovare sporita si cerere pentru tehnologiile cu emisii scazute de dioxid de carbon, dependenta scazuta de importul de combustibili fosili, dezvoltarea unor noi sectoare economice si crearea de locuri de munca, reducerea poluarii aerului, cu efecte benefice asupra sanatatii. In plus, UE va avea posibilitatea de a contribui constructiv la negocierile pentru semnarea unui nou acord international privind schimbarile climatice in 2015.
Noul cadru pentru 2030 are la baza Foaia de parcurs pentru trecerea la o economie competitiva cu emisii scazute de dioxid de carbon pana in 2050, Foaia de parcurs pentru 2050 in domeniul energiei, Cartea alba privind transporturile si Cartea verde a Comisiei privind Cadrul din martie 2013.
Propunerea privind Cadrul pentru 2030 va fi abordata in contextul Consiliului European din 20-21 martie 2014, precum si in cadrul Parlamentului European.
Conferinta de presa cu presedintele José Manuel Barroso, comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, si comisarul european pentru combaterea schimbarilor climatice, Connie Hedegaard, va avea loc la ora 12.00.