Conform unui studiu amanuntit, realizat de Universitatea Duke, daca se doreste evitarea emisiilor de gaze cu efect de sera, este mai eficienta folosirea tehnologiei actuale pentru a lasa pamantul necultivat, decat cultivarea porumbului pentru a produce etanol. In numarul din martie al revistei de cercetare „Ecological Applications”, autorii studiului spun ca productia de etanol din porumb n-ar trebui incurajata pana cand tehnologia nu se imbunatateste.
Teoria spune ca productia de etanol din porumb reduce emisiile, deoarece dioxidul de carbon emis de arderea etanolului este „anulat” de cel absorbit de urmatoarea recolta. Insa, studiul arata ca o parte din emisiile procesului de productie nu sunt „anulate”, iar etanolul contine doar 70% din energia benzinei. Astfel, emisiile sunt reduse cu numai 20%, ceea ce inseamna ca programele de conservare sunt – in prezent – mai ieftine si mai eficiente in reducerea emisiilor.
In plus, efectele reducerii emisiilor prin folosirea etanolului pot fi vizibile doar dupa foarte multi ani, analizele cercetatorilor demonstrand ca dioxidul de carbon eliberat din sol de plantarea porumbului poate anula orice beneficii ale etanolului rezultat, timp de cel putin 50 de ani.
Totusi, raportul sustine ca productia de etanol din plante „celulozice” va deveni mai eficienta decat programele de conservare, in momentul in care va exista tehnologia necesara pentru ca acest proces sa fie fezabil.
Sursa: Infomediu Europa