Tarile mediteraneene vor fi cel mai afectate de schimbarea climei

Italia, Spania si Grecia ar putea resimti cel mai mult efectele schimbarilor climatice din Europa, in acest secol, canicula si incendiile de padure afectand turismul si productia de hrana, conform unei prime forme a unui Raport al Comisiei Europene. Impactul economic al schimbarilor climatice ar putea atinge 6,3 miliarde de euro pe an, pana in 2020, daca tarile membre UE nu vor actiona. Suma ar putea creste, insa, pana la 54 – 63 de miliarde de euro pe an, pana in 2060, depinzand de succesul implementarii masurilor de reducere a emisiilor.

Raportul, care ar putea fi adoptat cel mai devreme in cursul lunii aprilie, nu a numit Spania, Italia si Grecia, in mod special, dar sase harti anexate prezinta reduceri semnificative ale productiei de cereale si disponibilitatii apei potabile, in toate aceste trei tari. Aceleasi harti arata si un risc crescut de incendii de padure in estul Mediteranei si in Balcani, precum si canicula extrema, in Spania. Impactul asupra nordului si vestului Europei va fi atat pozitiv, cat si negativ.

Raportul a scos in evidenta si pericolul emigrarii masive, pe masura ce regiunile aride – cum ar fi nordul Africii – devin din ce in ce mai ostile vietii.

„Vecinii UE includ unele dintre regiunile cele mai vulnerabile in fata schimbarilor climatice”, se spune in Raport. „Schimbarile climatice ar putea conduce la vaste miscari ale populatiei, inclusiv in regiuni apropiate Europei sau aflate la periferia UE.”

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *