Indonezia cere sa fie inclusa intr-un program al Bancii Mondiale, care sustine eforturile tarilor in curs de dezvoltare de a combate despaduririle, ajutandu-le sa castige bani din vanzarea de drepturi de emisii. Proiectul este sustinut de ONU si ar putea aduce tarilor sarace miliarde de dolari anual, daca-si protejeaza padurile. Proiectul, numit Emisii Reduse din Despadurire si Degradare (REDD), se spera sa fie inclus in acordul care-l va inlocui pe cel de la Kyoto, incepand din 2013.
Guyana si Panama au cerut deja includerea in acest program, dar Indonezia este – de departe – cea mai mare si mai importanta tara, tinand cont de gradul de impadurire si de ritmul de distrugere a padurilor.
Indonezia dezvolta reglementari REDD separate si se crede ca acestea vor fi implementate pe la jumatatea anului, conform unui oficial de rang inalt. Conform Bancii Mondiale, prin cele aproximativ 20 de proiecte REDD, aflate in diverse stadii, Indonezia a devenit un lider al reglementarii acestor programe.
Cercetatorii sustin ca despaduririle sunt responsabile pentru 20% din emisiile de gaze cu efect de sera ale omenirii. Rata de despadurire a Indoneziei a fost de 2,8 milioane de hectare pe an, in perioada 1997 – 2000 si de 1,2 milioane de hectare pe an, intre 2000 si 2005. Principalele cauze au fost: expansiunea plantatiilor de palmieri si a terenurilor agricole, productia de hartie si actiunile persoanelor sarace.
Sursa: Infomediu Europa