Vitamine sintetice si grasimi chimice

Biscuitii crocanti cu susan Saltza au ca ingredient principal faina alba de grau mineralizata si vitaminizata. Aceste calitati ar fi fost foarte utile organismului, daca nu ar fi fost de sinteza si daca, pe langa ele, nu s-ar fi adaugat si grasime vegetala hidrogenata.biscuiti crocanti

Grasimea vegetala modificata chimic prin procesul de hidrogenare este folosita intr-o cantitate mare, dupa cum reiese din lista de ingrediente. Romania este una dintre putinele tari care nu restrictioneaza utilizarea acesteia. In alte state ale UE si in SUA s-a stabilit o limita maxima sau s-a interzis folosirea grasimilor vegetale hidrogenate din cauza efectelor nocive asupra sanatatii. Numeroase studii realizate de institutii prestigioase din lume au aratat ca, in urma consumului frecvent, acest tip de grasimi modificate chimic afecteaza functionarea ficatului si a inimii, ducand la aparitia unor maladii grave.

In compozitia produsului intra si o cantitate mare de zaharuri cu index glicemic ridicat si absorbtie rapida. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca, din cauza acestui amestec de grasimi hidrogenate si zaharuri rafinate, produsul analizat are un profil nutritional dezechilibrat. In urma analizei informatiilor de pe eticheta, specialistul ne spune ca biscuitii crocanti cu susan Saltza nu sunt recomandati copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii hepatice, cardiovasculare, renale, hipertensivilor, celor cu dislipidemii, alergicilor, celor cu boli dermatologice, persoanelor cu afectiuni ale tractusului digestiv, celor cu cancer. Diabeticii vor tine cont de aportul de glucide si de sfatul medicului curant.

Eticheta
Dobrogea. Saltza. Biscuiti crocanti cu susan 150 g. Faina alba de grau „650”, mineralizata si vitaminizata (cu adaos de vitaminele B1 4,5 mg/kg, B2 – 2,7 mg/kg E101, B9 – 1,5 mg.kg, PP – 36 mg/kg, minerale: Fe – 30 mg/kg), apa, grasimi vegetale hidrogenate, ulei de cocos, amidon de porumb, zer praf, zahar invertit, susan 1,9%, sare, zahar, afanatori chimici (bicarbonat de amoniu E503, bicarbonat de sodiu E500), enzime (hidrolaze), lecitina E322. Valori energetice: 428 kcal/100 g, proteine 9%, glucide 67,2%, lipide 12,5%.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *