Ecologistii pregatesc cea mai mare actiune de curatenie

0
366

Romanii sunt chemati sa scape tara de sub stapanirea gunoaielor, urmand un model din Estonia. Proiectul „Let”s Do It, Romania!” va fi lansat anul viitor si se bazeaza pe ajutorul voluntarilor, al autoritatilor locale si al firmelor de salubritate.la voia intamplarii

Romanii care s-au saturat sa vada mormane de gunoaie la tot pasul sunt chemati de organizatia Eco-Assist sa participe la actiunea „Let,s Do It, Romania!”. Proiectul are ca scop colectarea deseurilor din toate colturile tarii si va fi implementat in primavara anului viitor.

Initiatorii campaniei nationale de curatenie vor sa implice in aceasta actiune autoritatile de mediu, primariile, consiliile locale, firmele de salubritate si, nu in ultimul rand, pe toti cei care doresc sa participe in calitate de voluntar.

Ideea ii apartine Lianei Buzea, presedinta Eco-Assist, care a luat ca model Estonia, stat european ce, intr-o singura zi, a strans 10.000 de tone de deseuri. „Modelul pe care ne-am gandit sa-l aplicam si in Romania este cel al proiectului national eston, -Let”s Do It 2008!-. In acest proiect s-au implicat 50.000 de voluntari, iar cantitatea de deseuri stransa in prima zi a fost impresionanta”, a declarat, pentru „Adevarul”, Liana Buzea.

Curatenie fara bani

Proiectul se bazeaza pe ajutorul voluntarilor si pe sprijinul cu diverse materiale, manusi, saci menajeri, transport, oferit de companiile private si de stat. „Vrem doar ajutorul celor care se hotarasc sa se implice in aceasta actiune prin resurse umane, materiale, de exemplu manusi ori saci, iar autoritatile locale sau firmele de salubritate vor fi rugate sa ne puna la dispozitie mijloacele de transport”, spune Liana Buzea.

In Estonia, mobilul acestei actiuni a fost dorinta locuitorilor de a scapa de gunoaie. Era acelasi peisaj oferit de PET-uri aruncate la intamplare, erau aceleasi imagini cu situri naturale transformate in gropi de gunoi si aceeasi nepasare fata de mediu manifestata de multi dintre cetateni, ca si in Romania.

„Oamenii arunca gunoiul unde le este mai la indemana, insa cei nemultumiti trebuie sa se hotarasca sa puna capat acestei situatii. Echipa a fost sprijinita inclusiv de Ministerul Mediului eston care a mobilizat operatorii de salubritate, iar o firma de telefonie mobila i-a echipat pe voluntari cu celulare, cartele si GPS-uri”, mai spune Liana Buzea.

Depozitarea gunoiului, o problemala intamplare

Cateva organizatii de mediu si-au exprimat deja dorinta de a participa la acest proiect. Komunitas va pune la dispozitie sediul propriu pentru intalniri, AIESEC va strange voluntari, iar mai multe publicatii locale din Romania vor trimite voluntari si vor participa la mediatizarea „Let”s Do It, Romania!”.

Printre cei care sustin proiectul se numara deja si Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, iar Ministerul Mediului a primit la sfarsitul saptamanii trecute un comunicat din partea Eco-Assist prin care a fost instiintat de aceasta initiativa.

Misiunea celor care s-au hotarat sa curete Romania de gunoaie nu va fi deloc usoara, mai ales ca sortarea si depozitarea deseurilor vor fi, cu siguranta, unele dintre obstacole. In acest moment, Romania trece printr-o situatie dificila, creata de gropile de gunoi. Multe dintre depozitele vechi au fost ori trebuie inchise, iar unele dintre cele noi se afla in stadiul de proiect.

„Vrem sa sortam gunoaiele pe care le vom strange. Avem insa nevoie de ajutorul statiilor de sortare, cum avem nevoie si de autoritatile locale, dar si de operatorii de salubritate, care sa ne ajute sa transportam gunoaiele stranse”, sustine Liana Buzea.

Estonia are o suprafata mai mica de cinci ori decat Romania, iar perioada in care se estimeaza ca va fi facuta curatenie de catre organizatiile de mediu in aceasta tara este intre trei si cinci ani. Proiectul a fost implemementat in 2008, iar costul acestei actiuni de salubrizare la nivel national se ridica la un milion de euro.

Modelul eston, de succes

Campania a avut succes si a primit sprijinul autoritatilor, al cetatenilor sau al firmelor private. „Vrem sa mergem in Estonia, sa aflam cum au procedat ei, iar la prima conferinta de presa -Let”s Do It, Romania!- vom invita un reprezentant eston”, incheie Buzea.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.