Prajitura de casa tine doar cateva zile, pe cand cornurile, ruladele si alte dulciuri ambalate au termen de valabilitate de pana la doi ani. Margarina din componenta delicateselor de pe raft le da viata lunga, dar este extrem de daunatoare organismului. Nutritionistii ne recomanda sa mancam produse naturale. Consumate in mod cumpatat, untura de porc si untul sunt de zeci de ori mai sanatoase ca margarina.
Fie ca o consumam pe tartine, fie ca se afla in componenta cornurilor si a prajiturilor ambalate, margarina este un aliment foarte daunator sanatatii.
Pentru ca este artificiala, celulele din organism nu au puterea sa o asimileze si devin vulnerabile. Imunitatea scade, iar rezultatul este o sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii si la cancer.
Cercetarile ce au avut la baza subiectii consumatori de margarina arata ca nu exista mijloc mai eficient de paralizare a sistemului imunitar decat consumul de margarina si de alimente prajite.
Patrunse in organism, pe langa faptul ca solicita excesiv ficatul pentru a fi metabolizate, grasimile hidrogenate sau partial hidrogenate din margarina iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curata peretii vaselor de sange, ceea ce inseamna sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator pe ansamblu.
Directorul Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, spune ca, in cazul femeilor insarcinate, acizii grasi din componenta margarinei trec prin placenta, impiedicand dezvoltarea creierului la fat. „Poate pare infricosator, dar copilul se poate naste efectiv cu creierul mai mic decat bebelusii normali”, spune specialistul in nutritie.
Cum se obtine margarina
Margarina a aparut in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand untul se gasea tot mai greu. O echipa de specialisti americani a avut atunci ideea sa ia diverse uleiuri vegetale, sa le incalzeasca la temperaturi foarte mari si sa le adauge hidrogen in prezenta unor catalizatori de nichel, ca sa se intareasca.
Cercetatorii au obtinut un produs alb, asemanator cu untul ca si consistenta si cu plasticul ca structura moleculara, adica margarina.
Timp de 50 de ani, margarina s-a „imbogatit” cu coloranti, cu vitamine sintetice sau, mai nou, cu aromatizanti artificiali, care o fac sa miroasa a lapte mai tare decat acesta.
Pentru producatori, grasimile hidrogenate sunt de fapt foarte profitabile, potrivit specialistilor in nutritie: maresc viata produsului de la 12 la 18 luni, scad necesarul de congelare al produselor si sunt consumate de vegetarieni, ceea ce inseamna vanzari mari, mai ales in perioada posturilor.
Mancati produse bio
Piata produsele ecologice din Romania nu este bine dezvoltata inca, in conditiile in care cererea este foarte mica din cauza preturilor uriase.
Vina o poarta in mare parte nu producatorii bio, ci magazinele de la noi, pentru punerea unor adaosuri comerciale mult prea mari. Drept urmare, romanii prefera sa cumpere produsele cele mai ieftine, fara a se gandi cat le poate dauna sanatatii lor si mai ales a copiilor lor.
Nutritionistii ne recomanda sa consumam cat mai putine in general si alimente bio, fara arome, coloranti sau conservanti si provenite de la animale crescute in medii nepoluate. Pentru ca multi dintre noi nu si le permit inca, ideal ar fi sa optam macar pentru ingredientele naturale, precum untul sau untura de porc.
Cat te costa o prajitura de casa
Grasimile hidrogenate in particular si mancarea nesanatoasa in general nu se justifica din punct de vedere economic. Multi spun ca mancarea sanatoasa si buna e scumpa.
Ei bine, Catinca Iftimie, 75 de ani, spune ca un produs facut in casa e mult mai ieftin decat dulciurile ambalate din comert. Mai ales ca o punga de zahar in jur de 3,4 lei si o punga de faina ce te costa doar 3 lei ii ajung pentru mai multe tavi de placinte sau prajituri.
„Eu nu folosesc margarina, iar ca sa nu dau bani pe unt, fac placinta cu o lingura, doua de untura de porc naturala. Mai pun niste oua, niste coaja de portocala, gem, cacao, orice mai am prin bucatarie si imi ies cele mai bune dulciuri!”, mai spune bunica a patru nepoti.
„Mai bine mancam grasimi animale de tipul untului sau al slaninei de porc decat margarina.” Gheorghe Mencinicopschi director Institutul de Cercetari Alimentare.
Etichete cu informatii incomplete
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a cerut statelor lumii inca din anii „70 interzicerea grasimilor hidrogenate. Producatorii ignora recomandarile OMS, avand sustinere guverna-mentala.
Dane-marca insa a reusit sa interzica accesul margarinei pe piata si consumul alimentelor ce contin grasimi hidrogenate din martie 2003.
In Uniunea Europeana si in Statele Unite ale Americii este obligatorie etichetarea nutritionala a produselor, prin evidentierea continutului de grasimi artificiale.
In Romania, din pacate, sunt folosite tertipuri de marketing pentru a induce in eroare consumatorii care nu au cultura nutritionala.
In loc de „grasimi vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate”, pe eticheta produselor comercializate la noi nu scrie decat „grasimi vegetale”, pentru a-ti da impresia ca aceste ingrediente sunt sanatoase.
Sursa: Adevarul