Sunca romaneasca produsa de Campofrio este un produs care are in compozitie carne de porc si o serie de alte ingrediente cu posibile efecte adverse asupra consumatorilor. Slanina, carnea separata mecanic (MDM), aditivii alimentari, zaharul si sarea in cantitati mari sunt daunatoare organismului.
Grasimile animale, aterogene reprezinta cea mai mare pondere in compozitia produsului analizat, atrage atentia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Slanina si carnea separata mecanic de pasare (MDM) sunt doua ingrediente, folosite in cantitate mare, care, consumate in exces, afecteaza buna functionare a sistemului cardiovascular si a ficatului. Mai mult, sunt interzise celor cu hiperuricemie (guta), iar diabeticii trebuie sa tina cont de sfatul medicului curant. Consumatorul nu trebuie sa simta faptul ca producatorul Campofrio incerca sa vanda slanina si resturi de pasari la pret de carne de porc, de aceea s-au folosit diversi aditivi alimentari. Stabilizatorii – polifosfati si caragenan – au rolul de a face sunca romaneasca sa arate cat mai frumos. Numai ca au si efecte adverse asupra sanatatii. Polifosfatii, E452, dezechilibreaza balanta calciu-fosfor, impiedicand fixarea calciului in oase. In timp, in urma unui consum regulat se poate ajunge la aparitia osteoporozei. Caragenanul, E407, poate duce la probleme la nivelul sistemului gastrointestinal. Gustul de carne de porc este potentat cu ajutorul glutamatului monosodic, un aditiv alimentar care declanseaza sindromul bucatariei chinezesti. Acesta se manifesta prin dureri de cap, palpitatii, ameteli, stari de slabiciune, greata, senzatii de arsura in brat si ceafa. De asemenea, este folosit drept conservant nitritul de sodiu, care are efecte cancerigene. Sunca romaneasca produsa de Campofrio a fost colorata cu acid carminic, E120. Acesta nu este recomandat in alimentatia suferinzilor de Alzheimer si Parkinson.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul nostru ne spune ca produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, dermatologice, celor care sufera de boli ale tractusului digestiv, persoanelor cu hiperuricemie (guta), hipertensivilor, celor cu osteoporoza. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant inainte de consum. Persoanele cu alergie la soia vor testa reactia organismului.
INGREDIENTE
Campofrio. Sunca romaneasca. Carne porc, slanina, carne pasare separata mecanic, organe porc, apa, amidon de cartofi, proteina animala de porc, proteina vegetala din soia, antioxidanti (izoascorbat de sodiu E301, lactat de sodiu E325), sare, zahar, condimente, arome, stabilizatori (polifosfati E452, caragenan E407), potentiator de aroma (glutamat monosodic E621), conservant (nitrit de sodiu E250), colorant natural (acid carminic E120). Valoare energetica: 234,0 kcal/972 KJ, proteine 12,0 g, glucide 6,0 g, lipide 18,0 g.
Sursa: Jurnalul National