Agricultura, profitor si victima a incalzirii globale

Agricultura este atat un profitor, cat si o victima a luptei impotriva incalzirii globale, a spus ministrul german al agriculturii si protectiei consumatorului Ilse Aigner, in deschiderea „Saptamanii verzi” de la Berlin, una dintre cele mai importante actiuni de promovare si constientizare din Europa.agricultura

„In urmatorii 40 de ani, va trebui sa producem cu 70% mai multa mancare decat in prezent, datorita cresterii populatiei la nivel global. Practic, in termeni de populatie vom mai avea inca o Europa si inca o America de Sud pana in 2050. Asta inseamna ca agricultura va prospera, dar in contextul incalzirii globale, va trebui sa gasim metode -verzi- de a produce mancare. In acelasi timp, insa, sporirea productiei va duce la o crestere a emisiilor de CO2 si altor gaze cu efect de sera”, a spus Ilse Aigner in discursul sau de la „Saptamana verde”, eveniment ajuns anul acesta la cea de-a 75-a editie. Ministrul german a spus ca, in acest context, e nevoie de o schimbare a mentalitatii in ceea ce priveste mancarea, dar si in ceea ce priveste producerea ei. „Irosim prea mult in acest moment, iar mancarea nu este intotdeauna foarte sanatoasa. Avem o problema cu obezitatea, cu stilul de viata nesanatos, chiar daca in comparatie cu acum 10 ani procentul de hrana sanatoasa este mult mai mare. Nu cred ca este nevoie de noi legi, mai aspre, ci, mai mult ca niciodata, de constientizare: folosirea substantelor chimice, dintre care multe ajung in farfuria noastra, oprirea risipei, erodarea solurilor, refolosirea apelor uzate si asa mai departe”, a subliniat ministrul Aigner, o colaboratoare apropiata a cancelarului Angela Merkel. Aigner a precizat caare in plan o directionare a 5-7% din taxele percepute in agricultura catre programe de protectia mediului, in conditiile in care agricultura germana contribuie anual cu 5,4% din emisiile de gaze cu efect de sera ale acestei tari.

„Ciolos? Stati intai sa fie numit!” Ministrul german al Agriculturii a spus ca executivul din care face parte a pus la punct un program de ajutorare a fermierilor loviti de criza. 750 de milioane de euro s-au deblocat anul trecut, banii ajungand in parte la fermieri (250 de milioane de euro) si la plata asigurarilor (200 de milioane de euro in 2009 si alte 130 de milioane anul acesta). Restul de bani au fost folositi pentru lucrari de infrastructura in domeniul agricol. Referitor la desemnarea lui Dacian Ciolos drept candidat la functia de comisar european pentru agricultura, Ilse Aigner a declarat ca nu intentioneaza sa-l cunoasca personal pe demnitarul roman decat dupa ce acesta va fi numit. „Astept ca Dacian Ciolos sa fie validat si abia apoi il voi cunoaste personal si vom discuta. Presedintia spaniola a UE este foarte importanta pentru noi, deoarece acesta va fi primul semestru in care se va aplica Tratatul de la Lisabona. Asteptam cu interes si anul 2013 si valul de reforme si schimbari pe care il va aduce”, a mai declarat ministrul Aigner.

Berlinul, vrajit de produsele romanesti
Slaninuta ardeleneasca face furori la Berlin, la cel mai mare eveniment de specialitate in domeniul alimentar si agricol din Europa. Standul romanesc la expozitia internationala pentru Industrie Alimentara, Agricultura si Horticultura „Saptamana verde” a oferit, in prima zi, branza, miere, palinca si magiun produse pe plaiul mioritic. Produsele au avut un real succes, sustine corespondentul Agerpres in Capitala Germaniei, unde aproximativ 1.600 de expozanti din 56 de tari si-au expus specialitatile culinare.

Pentru cei care au avut curiozitatea sa calce pragul standului romanesc au fost pregatite o serie de surprize placute. Dar, comparativ cu editiile precedente, gazdele romane nu au organizat, pentru anul acesta, spectacole de muzica si dansuri autohtone. Personalitati importante ale scenei politice europene au gustat din bucatele alese prezentate de Romania. Ministrul federal pentru Alimentatie, Agricultura si Protectia Consumatorului din Germania, Ilse Aigner, si primarul Berlinului, Klaus Wowerweit, au fost intampinati, la stand, de ministrul roman al Agriculturii, Mihail Dumitru, si de ambasadorul Romaniei la Berlin, Lazar Comanescu. S-au servit pastrav afumat, branza de Horezu, vin, slaninuta ardeleneasca si mere romanesti.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *