Criza economica, prietenoasa cu mediul

Probleme economice care au lovit Romania in ultimul an au adus o veste neasteptata: poluarea din marile orase a scazut. Nu semnficativ, dar este prima scadere il ultimii noua ani, potrivit Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.mediu

La sfarsitul anului 2008, un raport realizat de Agentia Europeana pentru Protectia Mediului arata ca cele mai poluate tari din Uniunea Europeana sunt Romania si Bulgaria, cotele de atentie fiind depasite la mai multi parametri. Documentul arata ca bulgarii respirau in medie anual 55 de micrograme de praf, in vreme ce romanii inhalau 52 de micrograme de praf. Asta in vreme ce media inregistrata in Uniunea Europeana este de 23 de micrograme de praf. „Sursele” de poluare erau masinile, al caror numar crestea de la an la an, industria si avantul imobiliar, din cauza caruia spatiile verzi dispareau, fiind inlocuite de constructii. Lucrurile s-au schimbat radical in ultimul an, de cand Romania a ajuns de la +8% crestere economica la o scadere economica dramatica de -10%, potrivit multor analize.

Traficul mult fluidizat, mai putine noxe
Cu ajutorul primariilor din tara, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a centralizat date care arata ca, de la inceputul crizei, traficul s-a redus cu procente variind intre 5 si 30 la suta in toate orasele mari ale Romaniei. Firmele de transport si livrari si-au redus la jumatate activitatea, multi romani, dar si companii au renuntat la autoturismele si autoutilitarele luate in leasing, alte persoane nu isi mai permit pretul combustibilului si folosesc mijloacele transport in comun. Din punctul de vedere al mediului, asta se traduce in mai putin emisii de substante nocive. Adica mai putina poluare. Bucurestiul (scapat de avantul imobiliar luat pe vremea primarilor portocalii Basescu si Vidaenu), Iasiul, Constanta, Timisoara, Clujul sunt primele orase care beneficiaza de aer mai curat ca urmare a crizei. Reducerea traficului, in special pe timp de zi, a redus cu procente insemnate si poluarea fonica din orasele amintite, aceasta fiind o alta problema extrem de serioasa pentru care autoritatile romane nu aveau nici o solutie. Procentele coboara chiar pana la 40% pe unele bulevarde din in Bucuresti.

Investitii imobiliare anulate = spatii verzi ramase intacte
Primele afaceri care au cazut din cauza crizei sunt cele din domeniul imobiliar. O data cu scaderea dramatica a preturilor (in 2009 s-au vandut apartamente si case cu 40% mai ieftin decat maximul inregistrat in 2008), investitiile in domeniu au fost inghetate si chiar anulate. Santiere intregi, in toate colturile tarii, zac neterminate. Cel putin pana la incheierea crizei, dupa cum afirma investitorii. Problemele financiare i-au determinat pe multi constructori sa amane sau sa anuleze proiectele pe care intentionau sa le desfasoare. Multe dintre ele urmau sa se construiasca in zonele verzi de la periferia oraselor care ar fi trebuit, evident, distruse. Anularea proiectelor a salvat astfel hectare intregi de paduri si zone verzi urbane. Asta se traduce tot prin mai mult aer curat. Agentiile de Protectie a Mediului din Sibiu, Brasov, Bucuresti, Tulcea, Constanta, Giurgiu, Drobeta Turnu Severin sau Oradea au raportat „aer mai curat” in orase in 2009, adica de la agravarea crizei imobiliare.

Fabrici inchise, aer mai curat
Acutizarea crizei economice a dus la inchiderea, totala sau temporara, a multor fabrici din orasele mari. Vestile au venit una cate una din Bucuresti, Constanta, Tulcea, Timisoara, Piatra Neamt, Iasi, Targu Mures, Copsa Mica, Vaslui, Barlad. Inchiderea acestor fabrici a adus cu sine mai multi someri, dar si mai putine emisii poluante in atmosfera.

Trend international
Imbunatatirea calitatii aerului se inregistreaza si in alte metropole foarte poluate din lume. Ca si in Romania, imbunatatirile nu sunt semnificative, dar sunt primele reduceri ale cotelor de atentie din ultimul deceniu. Cele mai importante reduceri se inregistreaza in acest moment in orasele Indiei si Chinei, Braziliei, Rusiei sau Germaniei. Locuitorii New Delhi, Mumbai, Beijing, Shanghai, Moscova, Sankt Petersburg, dar si Berlin, Munchen sau Frankfurt respira un aer mai curat de la inceputul crizei. Este, potrivit unor experti, razbunarea ecologistilor care nu au reusit la summitul de la Copenhaga sa-i convinga pe oamenii politici ca e timpul pentru un acord mondial de mediu mai ferm decat toate celelalte semnate pana acum. Potrivit estimarilor, 2009 a fost anul cel mai „curat” din 2000 incoace, iar trend-ul s-ar putea pastra in 2010 si 2011, ani in care, cel putin in state dezvoltate, economia (adica productia) incepe sa creasca din nou. Fostul vicepresedinte american Al Gore, laureat al premiului Nobel pentru Pace pentru activitatea sa impotriva incalzirii globale, a recomandat guvernelor lumii si administratiilor oraselor sa foloseasca actuala criza economica si financiara pentru a investi masiv in dezvoltare sustenabila. Sustinut de secretarul general al ONU Ban Ki-moon, Gore a spus ca e momentul cel mai potrivit pentru ca resursele energetice regenerabile sa fie folosite pe scara larga, iar tehnologiile nepoluante sa le inlocuiasca incepand cu aceste moment pe cele actuale, bazate pe combustibili fosili.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *