Reziduurile de antibiotic din carne sunt la originea a cel putin doua efecte extrem de periculoase pentru sanatatea consumatorilor. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi le explica. Primul efect: selecteaza tulpini rezistente si multirezistente la antibiotice. Ceea ce inseamna ca in cazul unei infectii cu aceste tulpini, antibioticele administrate nu-si mai fac efectul si ne aflam fara protectie exact ca inainte de descoperirea antibioticelor.
Al doilea efect: provoaca dezechilibre majore ale microflorei in special a celei din colon, genereand disbioza care atrage dupa sine prabusirea sistemului imunitar si deschiderea portii catre toate bolile, inclusiv a cancerului. Aceasta ar putea fi o explicatie a exploziei frecventei cancerului inregistrata la ora actuala.
Grav este si faptul ca reziduurile de antibiotic descoperite in carne este o realitate valabila in tara noastra, ca si in oricare alta tara a Uniunii Europene, este cunoscuta de specialisti nu de azi de ieri, ci de mai multe decenii, dar ea este insa tinuta la secret. Profesorul Mencinicopschi spune ca aceasta realitate era ascunsa inainte de 1989 asa cum este si la ora actuala. Si ca in contextul poluarii globale a mediului trebuie sa ne asteptam si la alte alimente contaminate. Astfel, dupa lapte cu aflatoxina, carne cu reziduuri de antibiotic, ar putea urma zaharul cu doze extrem de mari de aluminiu.
„In general, in ferme, toate furajele sunt tratate cu antibiotic si hormoni. Doza de antibiotic sau de hormoni, cat si produsul selectat trebuie sa fie autorizate de catre autoritatile competente. In general, cam toata carnea, poate cu exceptia celei bio, are reziduuri de antibiotic sau de hormoni”, declara pentru Mediafax medicul primar Georgeta Vacaru, specialist in boli metabolice si de nutritie. Unii specialisti sustin ca, prin preparare termica, sunt eliminate reziduurile de antibiotic din carne. Ei recomanda ca, inainte de prepararea propru-zisa, carnea sa fie bine spalata in apa rece, apoi fiarta, apa aruncata si carnea spalata din nou. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi subliniaza ca prin aceaste masuri intr-adevar sunt distruse unele toxine. Totusi, reziduurile de antibiotic, odata patrunse in celule, acestea se extrag intr-o foarte mica masura. De altfel, toti specialistii sunt de acord ca prin prepararea la gratar sau prin prajire carnea pastreaza toxinele, aminoacizii, inclusiv reziduurile de antibiotic.
Evident se pune intrebare care ar fi solutiile menite a ne proteja sanatatea. Una, considerata extrema, ar fi trecerea la veganism, adica o dieta stricta fara nici un produs de la animale. Dar nu toti suntem pregatiti pentru aceasta solutie radicala. Si atunci, potrivit profesorului Menchinicopschi, trebuie sa tinem seama de o regula la indemana oricui: zilnic, cel putin jumatate din aportul alimentar sa fi reprezentat de legume si fructe.
Ieri, vicepresedintele Autoritatii Natioanle Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Vladimir Manastireanu, a anuntat ca, potrivit datelor transmise din Germania, prin sistemul rapid de alerta, de la o ferma din tara noastra ar fi fost trimis piept de curcan cu reziduuri de antibiotic.
Carne de curcan cu reziduuri de antibiotic ar fi ajuns in Germania de la o ferma din Romania, fiind trimisa o notificare in acest sens prin Sistemul Rapid de Alerta, a declarat, miercuri, vicepresedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, citat de Mediafax. Vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor a spus ca, potrivit datelor transmise din Germania prin Sistemul Rapid de Alerta, este vorba despre o ferma din Romania care ar fi trimis piept de curcan cu reziduuri de antibiotic.