Exista BIO in Romania? Reputatul profesor Gheorghe Mencinicopschi ne dezvaluie ce se poate ascunde sub aceasta sigla

Exista BIO in Romania? Reputatul profesor Gheorghe Mencinicopschi ne dezvaluie ce se poate ascunde sub aceasta sigla
Exista BIO in Romania? Reputatul profesor Gheorghe Mencinicopschi ne dezvaluie ce se poate ascunde sub aceasta sigla

Ne dorim, cu totii, sa consumam alimente cat mai naturale, fara pesticide, conservanti sau hormoni. Iar cele bio, chit ca au preturi piperate, par sa raspunda acestui deziderat. Dar oare chiar asa este? Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne avertizeaza ca sub eticheta “bio” putem cumpara produse cu pana la 48 de E-uri, unele foarte periculoase pentru sanatate.

Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne sfatuieste ca atunci cand ne oprim la raionul cu produse bio al unui magazin sa citim cu rabdare eticheta si sa le alegem pe cele care nu contin nici un E
 
Exista produse bio in magazinele din Romania? Exista, ne asigura dr. Mencinicopschi. Dar trebuie sa stim sa le identificam. Cum facem asta? Privind atent eticheta. Pe ea trebuie sa apara sigla UE, care certifica faptul ca alimentul e bio (sau eco, sau organic – termenii sunt sinonimi).
Sigla comunitara e reprezentata printr-un patrat sau un dreptunghi verde, in interiorul caruia e desenata o frunzulita din stelutele UE. Sub aceasta sigla trebuie sa fie mentionata institutia care confirma ca alimentul e bio.
Organismele responsabile pentru certificarea bio functioneaza cu girul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si asigura atat inspectia calitatii alimentelor, cat si verificarea solului pe care cresc produsele (in cazul fructelor si legumelor). Asta pentru ca o productie bio nu se obtine de pe o zi pe alta; terenul trebuie lasat sa revina la conditia sa naturala, cu zero reziduuri de pesticide si alte substante.
Unele contin E-uri periculoase
Bio inseamna fara chimicale daunatoare sanatatii: ingrasaminte si conservanti de sinteza, pesticide, hormoni de crestere, antibiotice. Totusi, in ultima vreme, e permis ca alimentele bio sa contina pana la 48 de E-uri, conform dr. Gheorghe Mencinicopschi. Iar unele dintre acestea sunt periculoase.
“Legea nu obliga producatorul sa precizeze care sunt E-uri naturale si care de sinteza. De exemplu, daca e mentionata pe eticheta vitamina E, nu stii daca e naturala sau nu”, a completat dr. Mencinicopschi.
Iata doar cateva din cele mai periculoase Euri din industria alimentara:
E 220 sau dioxid de sulf, un conservant care poate provoca afectiuni intestinale si astm;
E 341 – face parte din categoria fosfatilor, substante care pot impiedica fixarea corecta a calciului in oase;
E 406 sau caragenan, un agent de ingrosare care nu e asimilat de organism si care creste riscul de cancer colorectal.
Organic nu inseamna neaparat dietetic
Faptul ca mancam bio nu ne garanteaza ca ne vom pastra silueta, fiindca alimentele organice procesate pot fi la fel de nocive ca si cele conventionale. Zaharul alb rafinat, faina alba bio, biscuitii, chipsurile sau bomboanele preparate cu aceste ingrediente nu au o valoare nutritiva mai mare decat zaharul, faina si biscuitii care nu sunt bio.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *