Mancati zilnic 30-40 g de seminte de floarea-soarelui. Acestea contin vitamine din complexul B si magneziu
Floarea-soarelui nu este doar o planta care ne incanta privirile. Semintele, uleiul sau tinctura din petalele acestei plante au proprietati curative nebanuite.
„Bomboanele agricole”, asa cum sunt numite semintele ei, sunt o sursa naturala de magneziu, mineral atat de important pentru sanatatea inimii, iar uleiul ajuta la mentinerea unui nivel scazut al colesterolului.
Tinctura stimuleaza imunitatea si combate infectiile respiratorii si bolile pulmonare.
In astfel de cazuri, este indicata administrarea unei lingurite de 3-4 ori pe zi, in cure de trei saptamani.
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare
Aflati de la prof. dr. Ghe. Mencinicopschi mai multe despre beneficiile acestei plante.
Semintele dau energie
Sunt alimente care pot atenua stresul prin continutul lor de vitamine din grupul B, vitaminele A, E si minerale (magneziu, potasiu, fier).
Semintele de floarea- soarelui contin mai multe vitamine din grupul B decat soia si mai multa vitamina B5 decat germenii de grau.
De asemenea, in seminte se gaseste de sase ori mai mult magneziu decat in paine. Magneziul este necesar pentru buna functionare a sistemului cardiovascular si a celui nervos.
Alaturi de magneziu, semintele de floarea- soarelui ne ofera doze bune de seleniu si zinc.
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne spune ca gustarea de dupa-amiaza poate consta dintr-o mana de seminte de floarea-soarelui.
Asa vom avea energia necesara pentru partea a doua a zilei. Atentie, insa, excesele sunt interzise! 100 g de seminte ajung la 580 de calorii/100 g.
Din cauza caloriilor, semintele de floarea-soarelui nu sunt recomandate persoanelor supraponderale sau obeze.
Nutritionistii apreciaza semintele de floarea-soarelui pentru continutul de proteine. Aceste seminte contin aproximativ 45% proteine.
Acestea se apropie ca valoare nutritiva de proteinele de origine animala, de aceea ne sunt de ajutor mai ales in zilele de post.
Dar trebuie sa ne obisnuim sa renuntam la semintele prajite si sa le mancam doar crude.
Uleiul, potrivit pentru salate
Uleiul de floarea-soarelui se numara printre alimentele de baza ale romanilor. Stimuleaza buna evacuare a vezicii biliare si are efect laxativ.
Se recomanda mai ales persoanelor cu probleme biliare si cardiovasculare, deoarece consumul sau ajuta la reducerea colesterolului.
Pentru a avea acest efect, adauga-l in salate sau ia doua linguri de ulei de floarea-soarelui presat la rece, dimineata, la trezire, si seara, inainte de masa.
Are un continut scazut de colesterol si sodiu, insa specialistii nutritionisti nu-l recomanda prajit! La temperaturi inalte, acesta devine toxic, avand un punct de fumigatie mic.
Uleiul e recomandat in stare cruda numai pentru salate, sosuri reci si pentru alimentele care sunt preparate prin inabusire.
„Contine grasimi care, pe foc, se descompun in compusi toxici si sunt greu digerabile, devenind extrem de periculoase pentru sanatate”, ne-a spus Gheorghe Mencinicopschi.