Pe raftul unui magazin de produse alimentare se afla spre vanzare produsul grisine cu masline DLL. Nimic neobisnuit. Numai ca, daca cititi eticheta, va veti da seama ca in interior se afla o prajitura.
Importatorul grisinelor cu masline DLL a facut o greseala. A incurcat intre ele etichetele a doua produse, rezultand o incalcare a legislatiei romanesti si europene cu privire la etichetarea alimentelor. HG 106/2002 privind etichetarea alimentelor specifica faptul ca „scopul etichetarii este de a da consumatorilor informatiile necesare, suficiente, verificabile si usor de comparat, astfel incat sa permita acestora sa aleaga acel produs care corespunde exigentelor lor din punct de vedere al nevoilor si posibilitatilor lor financiare, precum si de a cunoaste eventualele riscuri la care ar putea fi supusi”.
Eticheta acestui produs nu face decat sa induca in eroare consumatorul. Pe ambalaj este o fotografie clara a unor grisine cu masline, insa citind lista de ingrediente rezulta ca acestea corespund unui alt produs. Pentru a produce o confuzie si mai mare, traducerea este lipita peste eticheta originala a grisinelor cu masline, astfel incat consumatorul nu are nici o sansa sa afle ce mananca.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca in acest caz nu poate fi facuta o analiza a produsului, pentru ca lipsesc toate elementele necesare unei concluzii profesioniste. Totusi, ne sfatuieste sa citim de fiecare data cu atentie eticheta produselor alimentare pe care le achizitionam.
DLL GRISINE CU MASLINE
Zahar, uleiuri vegetale (rapita, palmier), alune (10%), masa de cacao degresat, lactoza, proteine din zer din lapte, emulgator: lecitina din soia, dextroza, aroma: vanilin. Energie 585 kcal/2.445 kj, proteine 2,8 g, glucide 55,8 g, lipide 38,5 g, fibre alimentare 2 g, sare < 0,1 g. Sursa: Jurnalul National