Un om de stiinta din Peru sustine ca topirea ghetarilor poate fi contracarata cu ajutorul… vopselurilor. Eduardo Gold, presedintele organizatiei Asociation de Glaciares de Peru, a vorbit recent despre posibilitatea de a picta, cu alb, suprafetele brune de pe care s-au retras ghetarii pentru a se evita ca piatra si pamantul, absorbind mai multa caldura, sa accelereze la randul lor fenomenul incalzirii globale. France Presse

Potrivit agentiei France Presse, citata de Agerpres, ideea lui Gold a fost selectata de Banca Mondiala pentru o potentiala finantare dintre mai multe proiecte destinate luptei impotriva schimbarilor climatice. Asul din maneca omului de stiinta il reprezinta binecunoscutul fapt ca albul nu absoarbe caldura ca rocile de culoare inchisa, ci o reflecta, fapt pentru care temperatura scade si se evita sau se intarzie dezghetul. “Partile brune sau zonele pietroase absorb mai multa caldura si, prin urmare, contribuie la topirea mai rapida a ghetii”.

Ideea propusa de cercetatorul peruan se bazeaza pe un fenomen cunoscut sub numele de “feedback pozitiv”: cu cat dispar ghetarii de pe o suprafata mai mare, cu atat mai mare este suprafata care absoarbe caldura si, prin urmare, se accentueaza fenomenul incalzirii.

Vopseaua care ar urma sa fie utilizata ar fi ecologica, pe baza de var si fara componenti chimici, si ar fi pregatita de populatia din zonele respective. Gold considera ca la scara Anzilor peruani (3.000 km) ar fi nevoie de 15.000 de persoane si de cinci ani de munca. Ideea vopsirii in alb pentru a lupta impotriva incalzirii climei nu este noua. Ea a fost sustinuta de fizicianul american Steven Chu, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica, dar proiectul lui Gold ar fi primul care s-ar aplica la scara ghetarilor.

In ultimii 35 de ani, ghetarii din Peru s-au redus cu 22%, ceea ce conduce la randul sau, la reducerea cu 12% a cantitatii de apa catre coasta pe care traieste aproape 60% din populatie, potrivit unui document al Bancii Mondiale, citat presa peruana.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here