Salam cu rom

Grasimile si zaharurile sunt ingredientele principale ale mixului de salam Zimbo. Pe langa acestea au mai fost adaugati aditivi alimentari, sare si un element-surpriza, romsalam cu rom.

Mixul de salam Zimbo este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional cu un exces de lipide de origine animala, care, consumate excesiv, pun in pericol sanatatea sistemului cardiovascular, dar si a ficatului. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne explica faptul ca acest tip de grasimi duc la ingrosarea vaselor de sange, ceea ce se traduce in timp prin aparitia unor maladii foarte grave.

De asemenea, in compozitia produsului analizat intra si o cantitate mare de zaharuri cu index glicemic ridicat si absorbtie rapida: dextroza, maltodextrina, zahar, sirop de glucoza. Din aceasta cauza se produce stres la nivelul pancreasului, care va fi nevoit sa secrete o cantitate mai mare de insulina intr-o perioada mai scurta de timp. Pe langa toate aceste ingrediente, Mix salam crud-uscat mai are in compozitie si o cantitate mare de sare, care prezinta un element de risc pentru sanatatea inimii si a rinichilor in special.

Din compozitia produsului analizat nu lipsesc aditivii alimentari. E120 este folosit pentru a da o culoare cat mai naturala salamului, numai ca asupra consumatorilor are o serie de efecte adverse. Cel mai grav este faptul ca poate declansa sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). De asemenea, poate produce alergii si eruptii cutanate. Conservantul E250, nitrit de sodiu, este unul dintre cei mai periculosi aditivi alimentari pentru ca are un ridicat potential cancerigen.

Pe langa marirea termenului de valabilitate, nitritul de sodiu are si rolul de colorant. Din lista de ingrediente rezulta ca produsul analizat are si o valoare energetica foarte ridicata.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
Nu este clar motivul pentru care s-a folosit rom, insa este un motiv in plus pentru ca suferinzii de maladii hepatice, copiii si femeile insarcinate si care alapteaza sa evite consumul acestui produs. De asemenea, produsul analizat este o dovada in plus a necesitatii citirii cu atentie a etichetelor produselor alimentare, pentru ca nu se stie niciodata ce se ascunde in spatele unui salam, de exemplu.

In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca „mix salam crud uscat” nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii cardiace, renale, hepatice, hipertensivilor, celor cu alergii, persoanelor cu dislipidemii, celor cu hiperuricemie (guta), suferinzilor de cancer, de boli dermatologice (inclusiv celulita), celor cu maladii neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), celor cu boli ale tractusului digestiv.

Suferinzii de diabet vor cere sfatul medicului curant si vor tine cont de aportul de glucide al produslui.

Eticheta
Zimbo: Mix salam crud-uscat.
Salam salami: carne de porc, slanina, sare, dextroza, maltodextrina, zahar, sirop de glucoza, condimente, coloranti: E120 carmin, antioxidanti E300 acid ascorbic, rom, conservanti E250 nitrit de sodiu, produs afumat. 100 g produs finit s-au obtinut 129 g g carne.
Salam „Bauernmettwurst”: carne de porc, slanina, sare, dextroza, sirop de glucoza, maltodextrina, condimente, coloranti E120 carmin, antioxidanti E301 ascorbat de sodiu, rom, arome, conservanti E250 nitrit de sodiu, produs afumat. 100 g produs finit sau obtniut din 135 g carne.
Salam „sommerwurst”: carne de porc, slanina, sare, sirop de glucoza, dextroza, condimente, coloranti E120 carmin, antioxidanti E300 acid ascorbic, extracte de condimente, rom, conservanti E250 nitrit de sodiu, produs afumat. 100 g produs finit sau obtinut din 122 g carne.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *