Singura firma de reciclare a PET-urilor din Romania e nevoita sa apeleze si la materie prima din afara deoarece colectarea deseurilor este deficitara. Introducerea sistemului „buy-back”, de rascumparare a sticlelor din plastic, ar asigura productia interna de materie prima pentru reciclatori.
Reprezentantii mai multor organizatii de mediu din tara sunt de parere ca implementarea sistemului „buy-back”, de rascumparare a PET-urilor in magazinele din Romania, s-ar lovi de un impediment: lipsa unitatilor de reciclare a deseurilor din plastic.
Odata colectate, PET-urile trebuie valorificate pentru a intra din nou in circuitul industrial. In tara noastra exista intr-adevar o singura fabrica de reciclare a sticlelor din plastic, la Buzau, dar care se loveste de o problema: lipsa materiei prime din cauza sistemului deficitar de colectare a deseurilor, din Romania. In acelasi timp, mormane intregi de PET-uri zac pe campuri.
Investitie cu capital taiwanez
Povestea singurului reciclator de PET-uri din tara a inceput in 2002, cand un grup de afaceristi din Taiwan, care tocmai privatizasera societatea buzoiana Romcarbon, au decis sa investeasca intr-un domeniu virgin, al reciclarii deseurilor.
„Investitorii au observat ca in Romania sunt prea multe PET-uri aruncate la gunoi sau lasate la intamplare pe campuri si s-au hotarat sa investeasca un milion de dolari intr-o linie de reciclare a maselor plastice. La inceput societatea se ocupa si de colectarea deseurilor insa ulterior a lasat aceasta sarcina colectorilor”, ne-a spus Cristinel Dobrota, directorul societatii Greentech.
Drumul deseurilor din PET incepe odata cu cei peste o suta de colectori din toata tara care aduna sticlele din plastic, le baloteaza si le distribuie apoi firmei buzoiene, la pretul de un leu pe kilogram. „Chiar daca nu ne mai ocupam direct de colectare stim ca operatorii cumpara deseurile de la persoane fizice la pretul de cel mult 60 de bani kilogramul”, a precizat Cristinel Dobrota.
El a adaugat ca, din pacate, in Romania, reteaua de colectare este anormala, pentru ca se bazeaza pe acesti mici colectori care cumpara de la saracii care scormonesc prin gunoaie. „In alte tari, colectarea se face organizat, iar traseul deseului este mult mai scurt”, a mai spus Dobrota.
PET-urile ajung mai intai intr-un bazin unde sunt spalate cu apa calda si cu detergent. Dupa ce sunt uscate complet merg intr-un sector unde dopul, eticheta din hartie si adezivul cu care aceasta era lipita sunt indepartate. Deseurile ajung apoi pe linia de maruntire, unde vechile sticle se transforma in granule sau in fulgi de culoare maro, verde, albastru sau transparent. Intr-o etapa finala, produsul maruntit este separat pe culori intr-o instalatie prevazuta cu un dispozitiv optic de corectie a culorii.
Angajatii firmei se ocupa de sortarea buteliilor din plastic, pe culori si pe compozitie. In plus, ei monitorizeaza celelalte procese de productie, ce, in mare masura, sunt automatizate.
Colectarea PET-urilor, o problema
Potrivit directorului societatii, sistemul greoi de colectare a deseurilor face ca doar 22% din deseurile de ambalajele de tip PET generate sa ajunga la reciclare. Restul sticlelor din plastic ajung la gropile de gunoi sau sunt aruncate la voia intamplarii pe campuri. In 2008, societatea buzoiana a reusit sa recicleze numai 25.000 de tone de sticle din plastic, din cele 110.000 de tone rezultate din consumul de produse ambalate, pe tot anul.
In primii ani de functionare, societatea livra granulele si fulgii din PET unor producatori de mase plastice din tara si din strainatate. Din 2004 insa investitorii taiwanezei au infiintat o fabrica de fibre sintetice, GreenFiber International, cu un capital social de aproape 7 milioane de euro, ce utilizeaza integral produsul rezultat din reciclarea PET-urilor.
„Fibrele sintetice produse de noi sunt de cea mai buna calitate, ele avand caracteristicile lanei sau ale bumbacului. Trimitem la export peste 90% din productie in tari precum Germania, Franta sau Spania, pentru fabrici de mobila, pentru industria auto si mai ales pentru industria textila”, a declarat Cristinel Dobrota.
Importa materie prima
Reciclatorul buzoian a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 18 milioane de euro si un profit de 900.000 de euro. Criza economica mondiala a facut ca bilantul primelor sase luni ale acestui an sa fie unul negativ, dupa cum spune directorul Dobrota. Cu toate acestea revigorarea economiilor occidentale incepe sa isi faca efectul si in bugetul societatii Greentech.
Investitiile in firmele de la Buzau se ridica la aproximativ la 27 de milioane de euro. Capacitatea de procesare a deseurilor din PET este de 48.000 de tone anual, cifra ce situeaza firma in randul celor mai mari reciclatori de PET din Europa, dupa cum sustine directorul Dobrota.
Pe de alta parte, Greenfiber International este al doilea producator european de fibre poliesterice reciclate, cu o capacitate de productie de 50.000 de tone in fiecare an. Cantitatea mica de deseuri din PET ce se colecteaza la nivelul Romaniei, a facut ca societatea sa importe materie prima.
Unitati de reciclare
Aproximativ 1,5 milioane de tone de PET-uri sunt colectate anual, la nivel global. O parte din cantitatea de deseuri colectata a fost si reciclata. Unitati pentru valorificarea sticlelor din plastic si transformarea lor in fulgi sau granule exista in mai multe tari din Europa, printre care Germania, Franta, Luxemburg, Ungaria sau Lituania.
Sursa: Adevarul