Incalzirea globala ne va alunga spre zonele inalte

Pana in 2050 este posibil ca o mare parte a populatiei din zonele secetoase ale Globului sa migreze in masa spre zonele inalte. Aici, precipitatiile vor cadea din ce in ce mai mult, iar resursele de apa se vor inmulti. Zonele inalte vor deveni, poate, cele mai fertile locuri de pe pamant.

Astfel, aici productivitatea agricola ar urma sa creasca vizibil, cu conditia ca temperatura medie globala sa creasca cu mai putin de 3 grade. Acestea sunt concluziile Grupului interguvernamental de experti pentru evolutia climei (GIEC), reunit vineri la Valence, pentru a-si valida al patrulea raport, arata Agentia France Presse.

De pe intreg Globul, schimbarile climatice vor se vor vedea cel mai mult in zonele de tundra, padurile boreale, regiunile muntoase, mediteraneene si zonele de coasta. Tendinta generala va fi ca, in vreme ce in zonele inalte si in cele tropicale umede sa ploua, cele subtropicale sa ramana pe uscat, se mai precizeaza in raportul GIEC. Documentul semnaleaza ca schimbarile climatice nu sunt o poveste, ci un lucru cert.

Mai mult, cresterea temperaturilor din ultimul secol nu are o cauza naturala, ci este datorata, in proportie de 90%, de emisiile de gaze cu efect de sera. In ultima suta de ani, cel mai mult s-a incalzit Polul Nord – dublu, fata de media mondiala. Consecintele: nivelul oceanului planetar ar putea creste cu pana la 0,59 metri pana la sfarsitul acestui secol. Temperatura mondiala va creste cu valori cuprinse intre +1,8 si +4°C, in urmatorul secol.

Clima viitorului ca arata asa: canicula, precipitatiile puternice si foarte dese, furtuni tropicale, taifunuri si uragane, din ce in ce mai puternice.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *