2012 confirma incalzirea globala

Anul care se incheie a fost unul din cei noua ani cu cele mai ridicate temperaturi din ultimii 160 de ani, de cand exista date disponibile, ceea ce confirma tendinta incalzirii climei globale si cresterea pericolelor generate de fenomenele meteo extreme, indica un raport al Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), preluat in editia de joi a…

Citește mai departe

Incalzirea globala amplifica riscurile provocate de secete, inundatii, furtuni si cresterea oceanului planetar.

Planeta se indreapta cu pasi repezi spre schimbari climatice cu efecte devastatoare, urmand ca in acest secol temperaturile globale sa creasca cu pana la 6 grade Celsius, concluzioneaza un nou raport elaborat de PricewaterhouseCoopers, cea mai mare companie de servicii profesionale din lume. Cauza acestei incalziri globale periculoase este esecul guvernelor in a gasi alternative…

Citește mai departe

Starea de sanatate a Pamantului

Convorbire cu prof. univ. dr. Nicolae Anastasiu, membru corespondent al Academiei Romane – Cu experienta pe care o aveti ca geolog si profesor, care sunt cele mai importante aspecte ale starii de sanatate a planetei intr-o lume in care, cum s-a spus, „totul se leaga de tot”? – Sa incepem prin a vorbi despre „gene”,…

Citește mai departe

Nivelul oceanului planetar va creste cu maximum 82 de centimetri pana in 2100

Nivelul oceanului planetar ar putea creste, in medie, cu 7 – 82 de centimetri pana in anul 2100, o consecinta a incalzirii globale, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Geoscience, care confirma previziunile Grupului interguvernamental de experti in evolutia climei (GIEC) din cadrul ONU. Potrivit studiului preluat de AFP, nivelul oceanului planetar nu va…

Citește mai departe

Ghetarii si calotele de gheata – principalii contribuitori la cresterea nivelului oceanului planetar in secolul XXI

De la inceputul revolutiei industriale si pana astazi, temperatura medie globala a crescut cu 0,8º C. Nu pare mult, dar consecintele ei la nivel mondial sunt enorme. Calotele glaciare se subtiaza de la an la an, iar fenomenele meteo extreme apar tot mai frecvent. Schimbarile climatice pericliteaza deja ecosistemele si pun in pericol viata a…

Citește mai departe

Modificarile globale si regionale ale mediului

Convorbire cu acad. Dan Balteanu, Directorul Institutului de Geografie al Academiei Romane – De aproape douazeci de ani sunteti directorul Institutului de Geografie al Academiei Romane, dar activitatea Dvs. la institut este mai veche. Cand si cum a inceput aceasta activitate? – Institutul s-a infiintat in anul 1944, si primul director a fost acad. Vintila…

Citește mai departe