Cresterea nivelului oceanului planetar nu va putea fi oprita in urmatoarele secole

Cresterea nivelului oceanului planetar nu va putea fi oprita in urmatoarele secole

Un nou studiu realizat de o echipa internationala de cercetatori a ajuns la o concluzie ingrijoratoare: cresterea nivelului oceanului planetar nu va putea fi oprita in urmatoarele secole, nici macar in cazul in care nivelul emisiilor poluante ar fi redus in mod semnificativ. Oamenii de stiinta afirma ca, in cel mai bun caz, cresterea nivelului oceanului planetar poate fi incetinita.

Numeroase studii arata ca emisiile de gaze cu efect de sera sunt principala cauza a cresterii temperaturilor la nivel global cu 0,17 grade Celsius pe deceniu in perioada 1980-2010. De asemenea, emisiile au provocat si cresterea nivelului oceanului planetar cu 2,3 milimetri pe an in perioada 2005-2010, pe masura ce ghetarii se topesc.

Cresterea nivelului oceanului planetar ameninta 10% din populatia Terrei, oameni care traiesc in zone joase sau in insule aflate sub amenintarea apelor, printre care cele din Caraibe, Maldive si din zona Asia-Pacific. Peste 180 de tari negociaza un nou pact ce are ca scop reducerea emisiilor poluante pentru a limita cresterea temperaturii globale la 2 grade Celsius, limita calculata de oamenii de stiinta ca fiind pragul care protejeaza planeta de efecte catastrofale. Oamenii de stiinta de la mai multe institute din SUA si Australia ce studiaza clima si atmosfera planetei au ajuns la o concluzie ingrijoratoare: chiar si in cazul in care emisiile de gaze cu efect de sera ar fi reduse drastic, acest lucru nu ar fi suficient pentru a opri cresterea nivelului marii. „Chiar si in cazul unor masuri drastice de atenuare a incalzirii globale, ce vor reusi sa limiteze cresterea temperaturii globale la 2 grade Celsius peste nivelul pre-industrial si care vor duce la scaderea temperaturii globale in secolele al XXII-lea si al XXIII-lea, nivelul oceanului planetar va continua sa creasca dupa 2100”, afirma cercetatorii in studiul publicat in jurnalul stiintific Nature Climate Change.
Pe masura ce temperaturile mai ridicate penetreaza adancurile oceanelor, apa se incalzeste si se extinde pe masura ce caldura ajunge in diferite regiuni ale oceanelor. Astfel, chiar daca temperatura globala scade si apa de suprafata se raceste, apa calda ar continua sa se amestece in straturile adanci ale oceanelor, provocand cresterea nivelului oceanului planetar. Daca temperatura globala medie va continua sa creasca, topirea calotelor glaciare si a ghetarilor vor amplifica aceasta problema.
Conform calculelor efectuate de oamenii de stiinta, scenariul cel mai optimist, in care emisiile de gaze ar fi reduse in mod semnificativ, iar temperaturile globale ar scadea cu 0,83 grade Celsius pana in 2100, oceanul planetar ar creste 14,2 centimetri pana in 2100 si 24,2 centimetri pana in 2300.
Scenariul mai realist, conform caruia emisiile de gaze cu efect de sera ar fi reduse cu putin, temperatura globala ar creste cu 3,91 grade Celsius pana in 2100, iar oceanul ar creste cu 32,3 centimetri pana in 2100 si cu 139,4 centimetri pana in 2300. „Desi cresterea nivelului planetar nu poate fi oprita in urmatoarele secole, prin adoptarea unor masuri agresive ea poate fi incetinita, castigand timp necesar pentru adoptarea unor masuri de acomodare cu noua realitate”, au concluzionat cercetatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *