Nivelul oceanului planetar va creste cu maximum 82 de centimetri pana in 2100

Nivelul oceanului planetar ar putea creste, in medie, cu 7 – 82 de centimetri pana in anul 2100, o consecinta a incalzirii globale, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Geoscience, care confirma previziunile Grupului interguvernamental de experti in evolutia climei (GIEC) din cadrul ONU. nivel ocean planetar

Potrivit studiului preluat de AFP, nivelul oceanului planetar nu va creste cu cativa metri pana in anul 2100, asa cum se temeau numerosi oameni de stiinta.

Inundatiile vor fi mult mai frecvente in anumite regiuni ale lumii, in special in deltele fluviilor, a explicat Mark Siddall, de la Universitatea Bristol din Marea Britanie, coordonatorul acestui studiu.

„O crestere de 50 de centimetri ar fi foarte periculoasa pentru Bangladesh si pentru toate regiunile asezate la joasa altitudine. Iar 50 de centimetri reprezinta doar o valoare medie, pentru ca, pe plan local, aceasta crestere ar putea sa atinga sau sa depaseasca un metru”, a adaugat Mark Siddall.

Intr-un raport publicat in 2007, expertii GIEC, organizatie din cadrul ONU, au prezis o crestere a nivelului oceanului planetar de 18 – 59 de centimetri, ce ar putea ajunge chiar la 76 de centimetri, daca se tine cont de topirea ghetarilor, conform unor modele de previziune ce au luat in calcul o crestere medie a temperaturilor cu 1,1 – 6,4 grade Celsius pana in anul 2100.

Fenomenul de incalzire a apelor oceanice este suficient pentru o crestere in volum a acestora, chiar fara sa se mai tina seama de topirea ghetarilor, al carei impact asupra cresterii nivelului oceanelor a fost estimat la 17 centimetri de catre expertii GIEC.

Echipa de specialisti coordonata de Mark Siddall a folosit datele oferite de coralii fosili si de esantioanele de gheata extrase din calotele glaciare, care au fost introduse in modelele de previziune pe computer, pentru a determina evolutia nivelului apelor oceanice in ultimii 22.000 de ani.

Cercetatorii britanici au ajuns la concluzii similare celor formulate de expertii GIEC, folosind o metoda diferita, a declarat Mark Siddall.

„Modelul nostru indica faptul ca impactul avut asupra nivelului marilor si oceanelor de incalzirea climei, in secolul al XX-lea, se va mentine si in viitor, de-a lungul mai multor secole, si va reprezenta, totodata, o componenta importanta a modificarii climei”, a explicat expertul britanic.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *