UE a interzis comercializarea produselor din foca

Tarile din cadrul Uniunii Europene au aprobat, luni, interzicerea comercializarii produselor derivate din foca, desi guvernul canadian ameninta ca va sesiza Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).foci

Potrivit AFP, presedintia suedeza a UE a anuntat ca ministrii de Externe ai comunitatii au garantat fara dezbatere aceasta interdictie, care fusese aprobata in mai de Parlamentul European. Doar trei tari din cele 27 s-au abtinut de la vot: Romania, Danemarca si Austria.

Interdictia va intra in vigoare odata cu viitoarea campanie de vanatoare, care va incepe in 2010. Inchiderea pietelor din UE se adauga deciziilor deja adoptate de Statele Unite si de Mexic, principalii parteneri comerciali ai Canadei.

Cu o zi inainte, autoritatile canadiene au cerut tarilor europene sa reconsidere aceasta interdictie si au amenintat ca vor sesiza OMC daca UE nu prevede nicio “derogare acceptabila” pentru vanatul din Canada.

“Canada si-a onorat in mod clar obligatiile, iar pozitia noastra este ca interdictia ce vizeaza produsele provenite dintr-o vanatoare fara cruzime, asa cum este cea practicata in Canada, este total nejustificata”, au afirmat intr-un comunicat ministrii Comertului, Stockwell Day, si al Pescuitului, Gail Shea.

In mai, Parlamentul European s-a pronuntat in favoarea interzicerii importului si vanzarii in UE a produselor derivate din foca, pentru a protesta astfel impotriva vanatorii “respingatoare”. Europa va autoriza doar vanzarea “in scopuri nelucrative” a produselor provenite din vanatoarea traditionala practicata de comunitatile inuite.

Canada, Groenlanda si Namibia sacrifica 60% din cele 900.000 de foci ucise anual. Celelalte tari in care este vanat acest mamifer sunt Norvegia, Islanda, Rusia si Statele Unite.

Sursa: Intact News

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente