Pamantul este tot mai afectat de actiunea umana, iar topirea ghetarilor ca efect al incalzirii globale este mai vizibila in prezent decat in urma cu 12 ani, potrivit astronautului canadian Bob Thirsk, aflat la Statia Spatiala Internationala, citat de Reuters.
„In jurul pamantului este un strat de atmosfera foarte subtire, care mentine viata. Sunt, de asemenea, vizibile efecte ale distrugerii umane asupra Pamantului. Poate este doar o perceptie subiectiva, dar cred ca ghetarii se topesc, iar zapada care acopera crestele muntilor este mai putina decat in urma cu 12 ani, cand am fost ultima data in spatiu”, a spus Thirsk intr-o conferinta, el urmand sa stea doua luni la Statia Spatiala Internationala.
„Numerosi ghetari din Groenlanda se topesc intr-un ritm mai mult sau mai putin rapid si nici macar un acord ambitios la summitul despre clima de la Copenhaga din decembrie nu va putea stopa aceasta evolutie. Am putea spera doar la reducerea emisiilor de CO2, care sa limiteze cat de cat dezastrul”, declara, pe 9 iulie, Shfaqat Abbas Khan, expert in studierea ghetarilor din Groenlanda la institutul spatial din Danemarca, cu ocazia prezentarii unui studiu amplu despre topirea ghetarilor.
Potrivit acelui studiu, accelerarea topirii ghetarilor ar putea duce la cresterea nivelului oceanelor mult peste estimarile ONU, care au prognozat o marire cu 18-59 cm a acestora pana in 2100.
Sursa: NewsIn