RNP va depune in septembrie proiecte in POS Mediu de 21 mil euro pentru parcurile din administrare

Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva va depune in luna septembrie, in urmatoarea sesiune din Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu, un numar de 21 de proiecte prin care vrea sa acceseze 21 mil euro pentru investitii in parcurile nationale si naturale din administrare.parcuri nationale

„In prezent suntem in curs de semnare a contractelor de finantare pentru cele 11 proiecte depuse pe Programul Operational Sectorial de Mediu, in 2008, si care au fost aprobate pentru parcurile nationale din ariile protejate, cu o valoare de 4,5 milioane euro, din fonduri europene. Peste acestea incercam sa mai accesam 21 milioane de euro, prin cele 21 de proiecte pe care le vom depune in urmatoare sesiune de depune a proiectelor, din luna septembrie. Nu au putut fi depuse mai devreme pentru ca administratiile de parcuri nu aveau inca personalitate juridica”, a declarat pentru NewsIn, seful serviciului arii protejate din cadrul Romsilva, Mircea Verghelet.

Potrivit acestuia, principalele investitii pe care Romsilva intentioneaza sa le efectueze prin intermediul acestor proiecte sunt in infrastructura celor 22 de parcuri nationale si naturale din administrare, in educatie si constientizare, in cartarea si inventarierea speciilor, precum si in infiintarea de centre de vizitare.

De asemenea, Romsilva vrea sa utilizeze banii ce pot fi obtinuti prin intermediul acestor proiecte pentru promovarea parcurilor nationale si naturale, organizarea de tabere pentru copii si de trasee tematice.

Mircea Verghelet a mai spus ca cele 21 de proiecte de anul acesta au avantajul ca ofera posibilitatea ca o parte din salariile personalului din administratia parcurilor sa fie platite din Programul Operational Sectorial de Mediu, acesta avand posibilitatea sa desfasoare anumite activitati din proiect.

„Personalul administratiei parcurilor are posibilitatea sa efectueze activitati de cartare si de inventariere. In acest fel banii vor putea intra si la bugetul parcurilor, fata de perioada anterioara, cand aceste activitati puteau fi realizate doar de echipe specializate”, a mai spus Verghelet.

Mircea Verghelet declara in luna mai ca Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva vrea sa acceseze, in 2009, prin Programul Operational Sectorial de Mediu circa 25 de mil. de euro din bani europeni pentru dezvoltarea a 22 de parcuri nationale si naturale din administrare. Aceasta adauga ca functionarea de zi cu zi a parcurilor va fi suportata in continuare din bugetul Romsilva, intrucat anual sunt alocate trei milioane de lei pentru acestea.

Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente