Romania va fi afectata de cresterea nivelului planetar

nivelul mariiCercetatori ONU au descoperit care vor fi zonele cele mai afectate de cresterea nivelului planetar daca ghetarii se vor topi in acelasi ritm ca pana acum si procesul de incalzire globala nu va fi incetinit. Pe harta statelor calamitate este si Romania.

Cresterea nivelului marilor si oceanelor a devenit o realitate in ultimele decenii din cauza topirii ghetarilor. Topirea acestora, afirma oamenii de stiinta care au studiat fenomenul, are drept cauza principala incalzirea globala. Experti ai ONU au intocmit si o harta de risc, aratand care sunt cele mai expuse zone din lume. Printre ele, si Romania.

INUNDATII. In cazul in care procesul de incalzire globala nu va fi redus, nivelul Marii Negre ar putea creste cu 3 pana la 5 metri fata de nivelul actual. In aceste conditii, Delta Dunarii ar putea fi inundata total, intregul curs al Dunarii inferioare urmand sa fie afectat. Malurile vor avea de suferit, in special cele indiguite, iar mari aglomerari urbane din zona, precum Tulcea, Galati si Braila, de pe malul romanesc si Valcovo, Chilia Veche, Ismail si Reni, ar urma sa fie partial inundate. Simularea realizata la New York arata ca sub ape ar putea ajunge si zona de sud din lunca Prutului si Siretului, precum si Insula Mare a Brailei. De asemenea, si zona litorala a Marii Negre, intre Sulina si Vama Veche, este in pericol. Vestea linistitoare, de care multi isi agata sperantele, este aceea ca prognozele arata o crestere cu maximum trei metri a oceanului planetar in acest secol, influentele cele mai nefaste urmand a fi resimtite abia dupa anul 2100.

REACTIE. Autoritatile romane spun ca situatia este oarecum sub control. Surse din Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile spun ca Romania a demarat deja programe de salvare a litoralului, ale caror efecte se vor vedea in curand. In plus, in ce priveste Dunarea, exista de la inceputul anilor 2000 proiectul “Coridorului Verde al Dunarii”, care presupune distrugerea digurilor.

IN LUME. Daca nivelul oceanului planetar va creste cu cinci metri, mai bine de 245 de milioane de oameni vor trebui sa se mute, mai bine de 750.000 de kilometri patrati urmand a ajunge sub ape. Raportul a fost dat publicitatii si va fi analizat la reuniunea din noiembrie de la Valencia a Conventiei ONU pentru Schimbarile Climatice (IPCC).

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente