Anul care se incheie a fost unul din cei noua ani cu cele mai ridicate temperaturi din ultimii 160 de ani, de cand exista date disponibile, ceea ce confirma tendinta incalzirii climei globale si cresterea pericolelor generate de fenomenele meteo extreme, indica un raport al Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), preluat in editia de joi a cotidianului New York Times, transmite Agerpres (29 noiembrie).
‘Schimbarile climatice se produc sub ochii nostri si vor continua ca efect al cresterii constante a concentratiei de gaze cu efect de sera in atmosfera, care a ajuns la noi nivele record’, a atras atentia Michel Jarraud, seful OMM intr-un raport provizoriu intocmit pentru informarea participantilor la Conferinta Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, care se desfasoara la Doha (Qatar).
Printre dovezile cele mai ingrijoratoare ale schimbarilor climatice generate de incalzirea globala se numara ritmul ‘alarmant’ in care calota de gheata din zona arctica s-a topit in timpul verii, anul acesta topirea producandu-se mult mai rapid decat anul trecut, fiind depasite chiar si cele mai pesimiste previziuni ale expertilor climatici.
Astfel, in luna septembrie nivelul calotei glaciare arctice a inregistrat cel mai scazut nivel de la inceputul masuratorilor realizate prin satelit, reducandu-se la aproape jumatate (o suprafata echivalenta cu cea a Indiei). Gheata se va reface in cursul iernii, dar va fi mai subtire ca inainte si mai vulnerabila in fata proceselor de topire viitoare. ‘Tendinta nu este doar de continuare, ci de accelerare. Cu cat se topeste mai mult, cu atat se va topi mai repede’, a semnalat Michel Jarraud.
Topirea ghetii va contribui la cresterea nivelului marii, care deja este cu 20 de centimetri peste cel inregistrat in urma cu un secol, antrenand noi riscuri in cazul unor fenomene meteo extreme. De exemplu, uraganul Sandy ar fi avut un impact mai redus asupra orasului New York daca s-ar fi produs in urma cu 100 de ani, cand nivelul oceanului planetar era mai redus.
Desi a avut un debut racoros, anul 2012 a avut in perioada ianuarie-octombrie temperaturi medii cu 0,45 grade Celsius peste media intervalului 1961 – 1990, potrivit OMM, iar o crestere cu numai un grad Celsius este suficienta pentru a creste frecventa fenomenelor meteo extreme. Anul acesta, o parte din Europa si din SUA, vestul Rusiei si sudul Chinei au fost afectate de o seceta severa, in timp ce inundatii grave s-au produs in zone din Africa de vest si subsahariana.
Meteorologii se straduiesc sa explice ca nici un fenomen meteo major nu are o singura cauza, cercetarile asupra schimbarilor climatice stabilind existenta unor corelatii, a subliniat seful OMM, dand exemplul valului de caldura din Rusia in anul 2010, care, ‘fara modificarea climei, este putin probabil sa se fi produs’.