Locuitorii Insulelor Maldive sunt sufocati de deseuri

0
515
Locuitorii Insulelor Maldive sunt sufocaţi de deşeuri
Locuitorii Insulelor Maldive sunt sufocati de deseuri

Insulele Maldive se confrunta cu o mare problema, pe care turismul nu o poate rezolva ci, dimpotriva, o agraveaza: gunoaiele. In plin ocean, nu sunt multe posibilitati de eliminare sau reciclare a deseurilor. Sunt, insa, si localnici care n-au asteptat sa-i ajute altii si au gasit singuri solutia problemei.

Ecologistii avertizeaza ca Maldivele ar putea fi unul din primele state insulare inghitite de ape, daca incalzirea globala va ridica nivelul oceanului planetar. Pana atunci, insa, arhipelagul este amenintat sa fie… ingropat in propriile sale gunoaie. Dezvoltarea turismului a adus mari venituri, dar a sporit si volumul deseurilor. Autoritatile recunosc ca sunt aproape dezarmate si isi pun speranta in expertii straini.

Dar, pana la venirea ajutorului strain, locuitorii uneia din frumoasele insule s-au hotarat sa incerce rezolvarea problemei prin forte proprii. Ei au construit un centru ecologic care poate recicla aproape orice fel de deseuri.

Resturile organice sunt transformate in ingrasamant de buna calitate, mai ales ca provin, in mare parte, de la nucile de cocos consumate de turisti. Gunoaiele ce nu pot fi reciclate sunt incredintate junglei, care le ingroapa repede in vegetatie. Preluarea modelului la scara nationala ar putea, totusi, sa dureze ceva timp, dat fiind ca arhipelagul numara vreo 200 de insule locuite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.