Planeta se indreapta cu pasi repezi spre schimbari climatice cu efecte devastatoare, urmand ca in acest secol temperaturile globale sa creasca cu pana la 6 grade Celsius, concluzioneaza un nou raport elaborat de PricewaterhouseCoopers, cea mai mare companie de servicii profesionale din lume. Cauza acestei incalziri globale periculoase este esecul guvernelor in a gasi alternative la combustibilii fosili.
Studiul elaborat de PwC a ajuns la concluzia ca este aproape imposibil ca incalzirea globala inregistrata pana in 2100 sa fie limitata la doua grade Celsius, pragul maxim care limiteaza consecintele devastatoare si neprevazute ale schimbarilor climatice. Analizand ritmul in care principalele economii ale planetei au redus emisiile de dioxid de carbon, specialistii PwC au ajuns la concluzia ca este deja prea tarziu pentru a mai putea atinge tinta de 2 grade Celsius stabilita de Comitetul Interguvernamental privind Schimbarea Climei.
Pentru a nu depasi plafonul de 2 grade Celsius, economia globala ar trebui sa atinga o rata a „decarbonizarii” de 5.1% pe an in fiecare din urmatorii 39 de ani. Acest ritm nu a fost niciodata atins de cand aceste statistici sunt inregistrate, de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
„Chiar daca am rata decarbonizarii ar fi de doua ori mai mare decat cea inregistrata astazi, tot am emite suficiente gaze cu efect de sera pentru a duce la o crestere a temperaturilor globale de 6 grade Celsius pana la finalul secolului. Ca sa avem mai mult de 50% sanse sa atingem plafonul de 2 grade Celsius ar trebui sa avem un ritm al decarbonizarii de sase ori mai mare decat cel inregistrat astazi”, a explicat Leo Johnson, partener PwC specializat in climate change si sustenabilitate.
„A sosit momentul sa ne facem planuri pentru o lume mai calda. Am trecut de pragul critic”, a spus Johnson.
„Nu este vorba despre vreo tactica de soc, ci de simple calcule matematice. Ne indreptam rapid spre un taram nestiut, care va solicita inovatii tehnice si transformari greu de imaginat. Indiferent de scenariu, nu putem continua ca pana acum. Un lucru este clar: companiile, guvernele si comunitatile din intreaga lume sunt obligate sa isi faca planuri pentru o lume mai calda – nu doar cu 2°C, ci cu 4°C sau chiar 6°C”, a concluzionat specialistul.
Autorul Mark Lynas a explicat in cartea Six Degrees: Our Future on a Hotter Planet ca o crestere a temperaturii globale cu 4-5 grade Celsius ar transforma o buna parte din sudul Europei, nordul Africii si Orientul Mijlociu in regiuni in care va deveni imposibil de locuit din cauza secetelor si a caldurii excesive. O incalzire globala de 5-6 grade Celsius ar duce la temperaturi medii mai mari decat cele inregistrate in ultimii 50 de milioane de ani. Nivelul oceanului planetar va creste atat de repede, incat orasele aflate pe coaste vor fi abandonate rapid. O incalzire globala mai mare de 6 grade Celsius va duce la disparitia a peste 90% din speciile de pe Terra, se arata in cartea lui Lynas.