72% dintre speciile de pasari ar putea disparea in urmatorii ani, din cauza incalzirii globale. Vestea buna este ca ar mai fi timp pentru a preveni asta, spun reprezentanti ai grupului ecologist World Wildlife Fund (WWF), in raportul emis in cadrul conferintei internationale de la Nairobi. „O serie extinsa de indicii duc la concluzia ca modificarile climaterice duc la schimbarea comportamentala a pasarilor, unele pasari migratoare refuzand sa mai migreze”, arata raportul.
Deja in scadere in Europa si Statele Unite ale Americii, multe specii de pasari migratoare raman fara surse de hrana din cauza incalzirii globale. Efecte dezastruoase se gasesc si asupra coastelor mediterane ale Europei – habitate specifice pasarilor migratoare. Intr-un scenariu pesimist, aceste coaste ar putea fi total distruse pana in anul 2080, se mai spune in raport. Cresterea temperaturilor va afecta si speciile de pasari non-migratoare, deoarece va duce la modificarea arealului.
In SUA, modificarile climatice au dus la reducerea cu aproximativ o treime din speciile de pasari in zona Marilor Lacuri, in timp ce aproape trei sferturi din pasarile ce traiesc in zona de nord-vest a padurilor tropicale din Australia sunt amenintate cu disparitia. De asemenea, in Europa, soimul imperial spaniol isi poate pierde in totalitate habitatul natural.
Aceasta este o specie aflata pe cale de disparitie, care traieste doar in rezervatii naturale In pericol sunt si pasarile din specia Morus bassanus. Pana acum se stia ca pasarile din aceasta specie sunt numeroase si ca au o populatie stabila. Insa, din cauza incalzirii temperaturii apei marii, pestii, principala lor sursa de hrana, se gasesc tot mai rar. In plus, pasarile de munte sau cele care locuiesc pe insule sunt in pericol sa ramana fara locuri de refugiu.
Sursa: Gandul