Indianul Rajendra Pachauri, seful Grupului interguvernamental de experti in evolutia climei (GIEC), a recunoscut oficial, sambata, ca previziunile privind topirea ghetarilor din Himalaya pana in 2035 au reprezentat „o regretabila eroare”, precizand insa ca nu va demisiona din acest motiv.
Potrivit AFP, in 2007, in cel de-al patrulea raport al sau, care i-a adus Nobelul pentru Pace, GIEC a estimat ca ghetarii din Himalaya se vor topi mai repede decat alte formatiuni similare din lume si „ar putea sa dispara pana in 2035 sau chiar mai repede”.
Raportul „facea referire la rate de retragere si la o data de disparitie a ghetarilor din Himalaya nefondate”, a anuntat grupul de experti ONU saptamana aceasta.
Sambata, intr-o conferinta de presa, Pachauri a apreciat ca aceasta „regretabila eroare” a provenit de la „proceduri care nu au fost executate corect”.
„Nu voi demisiona. S-a produs o eroare, insa ne vom asigura ca, in viitoarele noastre rapoarte, va exista o mai mare coerenta”, a spus el.
Estimarile privind topirea ghetarilor din Himalaya, considerate excesive si bazate pe surse putin credibile in opinia cercetatorilor si oamenilor politici, suscita, de mai multe luni, numeroase critici.
Seful GIEC a recunoscut, marti, ca a existat probabil o eroare in ceea ce priveste data estimata a disparitiei ghetarilor himalayeni, promitand ca „originea” si „veridicitatea” previziunii in cauza vor fi verificate.
GIEC a apreciat, in acelasi timp, ca rezultatele generale ale raportului, care estimeaza ca topirea ghetarilor din Himalaya, Anzi si alte regiuni se va accelera sunt „solide” si „adevarate”. In plus, organizatia a reafirmat si faptul ca rezultatele topirii ghetarilor vor fi „devastatoare”.
Raportul GIEC are autoritate mondiala in ceea ce priveste evaluarea incalzirii globale si a impactului sau. Rezultatele sale sunt confirmate de oameni de stiinta si verificate de editori.
Sursa: Mediafax